RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Sutra hodočašće na Zidine u Gornjoj Skakavi

U Gornjoj Skakavi kod Brčkog sutra će s,e po 8. put za redom, upriličiti proslava blagdana “Rane Sv. Franje”, blagdana koji su štovali franjevci još za vrijeme egzistiranja srednjovjekovnog samostana na tom području. Stotine hodočasnika će i sutra, bosi, pješice krenuti iz sela Bijela i Prijedor ka zidinama tog samostana u Gornjoj Skakavi, gdje će biti upriličeno zavjetno misno slavlje.

Kako bi ovoj svetkovini vratili masovnost i značaj koji je imala nekada, mještani Gornje Skakave, ali i ostalih sela župe Dubreve, već 8 godina za redom priređuju veliko pučko slavlje nakon svete mise, gdje se okupi po nekoliko tisuća hodočasnika iz svih krajeva naše zemlje i Republike Hrvatske. I ove će godine na mjesnom nogometnom igralištu biti upriličen ručak za sve hodočasnike te smotra folklora “Skakavački dani”.

Na ovoj manifestaciji će, osim hodočasnika, boraviti i prtedstavnici vlasti Brčko distrikta, te poznate javne ličnosti iz BiH i Hrvatske. Organizatori su uputili poziv svim građanima Brčko distrikta da sutra dođu u Gornju Skakavu i pridruže se slavlju.

HKUD Skakava 06

Slijedi i protokol aktivnosti predviđenih za srijedu, 17.09.2014.godine, povodom proslave blagdana Rane sv. Franje u Gornjoj Skakavi:

–    11.00 sati misa na Zidinama
–    13.00 sati svečani ručak za sve goste
–    13.30 sati obraćanje Gradonačelnika Brčko Distrikta BiH dr. Ante Domić
–    13.45 sati nastup H-KUD-a „Skakava 06“ Gornja Skakava, Brčko
–    14.00 sati nastupi gostiju -KUD-ova:

B-KUD „Behar“ Maoča
H-KUD „Župa Zovik“ Gornji Zovik
S-KUD „Krepšić“ Krpšić
H-KUD „Husino“ Husino
H-KUD „Izidor Poljak“ Boće
KUD „Brčansko kolo“ Brčko
H-KUD „Kralj Tomislav“ Tolisa
B-KUD „Posavina“ Brod
H-KUD  „Bijela“ Bijela

– Nakon nastupa KUD-ova predviđeno je zajedničko druženje i kolo.

zidine 1 zidine logo

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.