RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Svečana akademija povodom 120 godina utemeljenja HKD Napredak

Svečana akademija Hrvatskog kulturnog društva Napredak održana je sinoć u Narodnom pozorištu Sarajevo, kao kruna obilježavanja 120 godina od utemeljenja ove kulturne organizacije, ponikle u Bosni i Hercegovini.

Utemeljeno 1902. godine, Hrvatsko kulturno društvo Napredak je postalo i ostalo središte kulturnog i intelektualnog života Hrvata i mnogih drugih u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča rekao je u svom obraćanju da je Napredak temeljna kulturna ustanova bh. Hrvata te da je u dugogodišnjoj historiji imala uspone i padove, ali da je nepobitna činjenica da je Napredak društvo oko kojeg su se okupljali svi dobronamjerni ljudi koji su uvijek bili u misiji činjena dobra i promoviranja pozitivnih vrijednosti u društvu.

“Trebali bi svi biti svjesni činjenice kako položaj hrvatskog naroda, čiji je Napredak neodvojivi dio, ne smije biti bitan samo Hrvatima, već i svim ostalim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini. BiH je kroz povijest uvijek opstajala na ovom tronošcu naroda, ne isključujući one koji se osjećaju drugačije”, kazao je.

Bit Bosne i Hercegovine je, dodao je, definirana ustavom kroz njenu stoljetnu tradiciju.

“Svaki od naroda mora biti zadovoljan na svakom dijelu teritorije države. Moramo se svi osjećati ugodno u svojoj koži i domovini BiH. Ko to ne želi, ne želi dobro ni svom narodu ni BiH”, naglasio je Čiča.

Nazočne je pozdravio i predsjednik Kršćanskog radničkog pokreta (MCL) iz Italije Antonio di Matteo koji je naglasio kako je prijateljstvo Napretka i MCL-a počelo prije 17 godina.

“Ovo je jedan važan trenutak za vas, jer nije mala stvar slaviti 120 godina postojanja i mi se zaista radujemo i čestitamo vam na ovoj značajnoj obljetnici. Mi smo zanatlije mira i tvorci mostova zbog toga živio Napredak, neka dugo živi Napredak”, istaknuo je di Matteo.

U ime Hrvatskog narodnog sabora, nazočnim se obratila i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević koja je podsjetila da još od 1902. godine u službi čovjeka, Napredak djeluje kao kulturna ustanova Hrvata u BiH.

“Danas, možda važnije nego prije, važno je jačati i osnaživati svijest Hrvata kao konstitutivnog naroda sa svim njegovim obilježjima, karakteristikama i činiti ih prepoznatljivim na svakom pedlju ove države”, naglasila je.

Također je istaknula da je Napredak oduvijek promicao kulturu, jezik i običaje Hrvata te da upravo zato ima posebno mjesto među njima.

U ime Vlade Republike Hrvatske nazočne je pozdravila Žana Ćorić, savjetnica Državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH s posebnim položajem za pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini koja je iskoristila ovu priliku čestitati svim Napretkovcima ovaj značajan jubilej.

“Napredak je uistinu u službi čovjeka već 120 godina i to ne samo hrvatskog čovjeka nego cijelog bosanskohercegovačkog društva. Napredak je rođen ovdje u Bosni i Hercegovini, u Mostaru i Sarajevu, ali kako to obično bude njegova priča ne završava tu, Napredak živi i u Hrvatskoj i diljem svijeta”, istaknula je.

Predsjednik BZK Preporod Sanjin Kodrić također je pozdravio nazočne i uručio prigodan poklon predsjedniku Čiči.

“Svima vama, svima nama želim čestitati prvih 120 godina Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Napredak je značajan, Napredak je vrijedan, Napredak je temeljno vrijedan ne samo Napretkovcima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini već cijeloj Bosni i Hercegovini što pokazuje i njegovo veliko povijesno i svuremeno djelovanje”, istaknuo je Kodrić.

Početak programa protkan je nastupom Folklorne skupine i Mažoretkinja HKD Napredak podružnice Busovača upriličen na platou ispred Narodnog pozorišta.

U okviru programa je prikazan kratki dokumentarni film o bogatoj historiji HKD Napredak.

Također je upriličen i glazbeni program “Napretkovi glazbenici u čast 120. obljetnice” na kojem su nastupili renomirani glazbenici: Vedrana Šimić, sopran, Milan Lucić, klavir, Napretkov trio “Senso” Glavne podružnice Mostar (Marijana Pavlović, klavir i Elina Gvozdić, violončelo) te Napretkov trio “Musica Salinea” Glavne podružnice Tuzla (Lorena Milina, violina, Lidija Paulin, violončelo, Alma Hodžić-Pašić, klavir) koji su izveli skladbe najvećih hrvatskih skladatelja i to Jakova Gotovca, Dore Pejačević i Rudolfa Matza.

Akademija je održana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i HNS-a.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.