Abdulah Šarčević je redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Jedan je od najznačajnijih filozofa i mislilaca na Balkanu, ali i u svjetskim razmjerama. Šarčevićev opus u oblasti filozofije, kao i dugogodišnji nastavnički rad na UNSA i na više drugih univerziteta u svijetu, ostavili su neizbrisiv trag u oblasti filozofije.

S druge strane, Ohridska akademija za humanizam je institucija koja ima velik internacionalni znanstvenički ugled. Akademik Abdulah Šarčević je petnaesti po redu dobitnik ovoga prestižnog svjetskog priznanja.

Među ostalima, dobitnici priznanja su i nobelovci Aleksandar Solženjicin, Herta Miler, a tu su i drugi značajni laureati: Diasakz Ikedi, Ravi Šankar, Piter Bruk, Manoel de Oliviera, Romano Prodi i drugi. Stoga je akademik Šarčević izrazio posebno zadovoljstvo što je uvršteno i njegovo ime među iznimno značajna imena u svjetskoj filozofiji i povijesti humanizma.

Povodom dodjeljivanja priznanja akademiku Adulahu Šarčeviću, održana je, 19. januara, međunarodna online konferencija pod naslovom ‘“Ohridska škola humanizma od Srednjeg vijeka do danas u Evropi i svijetu“.

Učesnike Konferencije pozdravio je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, a potom su učešće na Konferenciji uzeli, među ostalima, predsjednik MANU-a Ljupčo Kocarev, Žan-Patrik Konrad (predsjednik Evropske akademije nauka i književnosti u Londonu), Ralica Ruseva (historičar umjetnosti u Sofiji), Rikardo Brizi (sociolog na Univeryitetu u Bolonji), profesor Fabris Dalmeida (profesor na Panteon ASA, Sorbona).

Ispred Akademije nauka i umjetnosti BiH, učesnicima Konferencije se obratio akademik Esad Duraković, sekretar Odjeljenja humanističkih nauka, navodeći, između ostaloga, da je veliki poštovalac opusa akademika Šarčevića te da ovo izuzetno priznanje smatra priznanjem u prvome redu laureatu Šarčeviću, ali i Bosni i Hercegovini i ANUBiH čiji član je akademik Abdulah Šarčević.

Izvor teksta i foto: https://bhrt.ba/