RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Свјетска премијера филма ‘Хако’ редитеља Јосипа Пејаковића на међународном фестивалу у Београду

Документарни филм “Хако”, редитељски деби једног од најзначајнијих филмских глумаца бивше Југославије Јосипа Пејаковића биће приказан у званичном програму 71. Мартовског фестивала у Београду.

На најстаријем регионалном филмском фестивалу на свијету, ове године у знаку приче о малим људима, 29. марта у Дому омладине у Београду, публика ће видјети филм који говори о горштаку са Пештера Хаку Дуљевићу, човјеку који је поникао у једном осебујном поднебљу пуном непознаница и изазова.

Кроз визуру једне пожутјеле фотографије навиру сјећања и обликује се нарација унука главног јунака, који носи дједово име.

Као да клеше сваку ријеч, он дочарава и нијансира вриједности и људскост свога претка, која је данас у мањку, сочним рјечником свједочи о важности људске комуникације која је изнад сваке вјерске, националне и географске одређености.

Филм свједочи о међусобном поштовању Пештераца без обзира на вјеру и нацију, особину која има универзалне вриједности и која је важна у свим временима и било гдје на свијету.

Унук Хако наставља традицију родног краја, традицију свога дједа, мудрог горштака са Пештера у Санџаку, који за вријеме ИИ свјетског рата није хтио подићи руку на своје комшије по цијену сопственог страдања. Нису га убили Нијемци, њега је убило то што је имао чист образ, а некима је то сметало.

Уврштавање филма “Хако” у званични програм Мартовског фестивала потврда је суштинских вриједности и порука које носи у себи, у његовању и одбрани универзалних људских вриједности, а што су препознали Драгомир Зупанц, као члан Одбора фестивала, умјетнички директор Дејан Дабић, филмологиња Ивана Кроња, филмски критичар Саша Радојевић, професори Милан Никодијевић, Сеад Шаботић, наводи се у саопћењу организатора.

То је свакако комплимент филму који је изабран међу 400 пријављених.

Мартовски фестивал одржава се од 26. до 30. марта, већ седам деценија је традиционално мјесто сусрета филмских аутора из цијелог свијета и промоције документарног, анимираног и краткометражног филма.

Продуцент филма “Хако” је босанскохерцеговачки филмски дјелатник Алмир Шахиновић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.