RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Svjetski dan slobode medija obilježen i u Distriktu

Vijeće za štampu u BiH, u saradnji sa Omladinskom novinskom asocijacijom, danas je povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija u 35 gradova, pa tako i u Brčko distriktu BiH, organizovalo kampanju “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu”.

Volonteri lokalnih timova Omladinske novinske asocijacije u BiH, u sklopu kampanje na info-štandovima u centralnim zonama 35 gradova, dijelili su građanima Kodeks za štampu i onlajn medije BiH i magazin “Karike”, koji realizuju mladi novinari iz ove asocijacije.

Amel Emkić, član proaktiv tima Omladinske novinske asocijacije u BiH-Brčko, je kazao da je cilj ove kampanje upoznati javnost o stanju slobode medija u BiH, ali i o sve češćim pritiscima i napadima na novinare.

“Kako bi realizovali jedno istraživanje o stanju slobode medija u BiH, sprovest ćemo i anketno ispitivanje građana”, istakao je Emkić.

Emkić je još kazao da su dosadašnja istraživanja pokazala, da u BiH i Brčko distriktu ima slobode medija.

“Novinari su slobodni, međutim ta sloboda često prelazi u huškanje, u govor mržnje, u diskriminaciju, i onda se građani, nerijetko, Vijeću za štampu obraćaju žalbom. U 2014. godini podneseno je 105 žalbi na neprofesionalno medijsko izvještavanje. Drago nam je da je veliki broj tih žalbi riješeno samoregulacijom, odnosno mediji objavljuju demanti, objavljuju reagovanje ili ispravku.To je pozitivan napredak u poštivanju medijskih standarda i novinarske etike”, dodao je Emkić.

Prema njegovim riječima, postoje mnogi ekonomski i politički pritisci na novinare, ali ova kampanja je jedna od akcija kojom se pokušava povećeti stanje slobode medija u cijeloj BiH.

 
 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.