RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Tauber: Uspostavljanjem arhiva odškrinuli smo vrata istraživanju istorije Jevreja BiH

Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine odlučila je da osnuje vlastiti arhiv u cilju prikupljanja i objedinjavanja arhivske građe koja se odnosi na Jevreje Bosne i Hercegovine, a  zvanično je počeo sa radom u oktobru, potvrdio je u izjavi za Fenu direktor Centra za istraživanje historije Jevreja u BiH Eli Tauber.

U međuvremenu potpisan je sporazum o saradnji sa Arhivom Bosne i Hercegovine, arhivima Travnika i Bihaća, Hrvatskim državnim arhivom te Jevrejskim istorijskim muzejom.

On je podvukao da je krajnji cilj formiranja arhiva prikupljanje arhivske građe koja bi služila za pisanje knjige o Jevrejima Bosne i Hercegovine, njihovom dolasku i životu te doprinosu razvoju Bosne.

– Zato ovaj arhiv ima posebnu društvenu dimenziju, a ne samo istorijsku i posvećenu samo jednom periodu – istaknuo je Tauber.

Direktor Centra za istraživanje historije Jevreja naveo je da će arhiv biti otvorenog tipa.

– Sada treba jedan period da prikupljenu građu razvrstamo i sistematizujemo te prilagodimo krajnjoj namjeri kako bi bila dostupna svim zainteresiranim – istaknuo je.

Potvrdio je da se građa za Arhiv Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine skuplja već dvadesetak godina.

– Tako prikupljenu građu sada smo posložili u arhivske kutije i počinjemo da je skeniramo i tako pretvaramo u digitalnu formu. Prije nekoliko dana dobili smo i sedam hiljada skenova iz Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu i sada se spremamo da to sistematizujemo. Dakle, biće mnogo podataka i biću sretan da ih podijelim sa zainteresiranim – podvukao je.

Govoreći o značaju otvaranja ovog arhiva, Tauber ocjenjuje da kada pogledamo arhive i jevrejske zajednice na Balkanu tek onda shvatimo koliko malo znamo o Jevrejima.

– Tako je isto i u Bosni i Hercegovini. Ovim potezom, uspostavljanjem jedinstvenog arhiva u Sarajevu odškrinuli smo vrata istraživanju istorije Jevreja u našoj zemlji i mislim da smo započeli jednu novu priču koja će biti dokumentovana i rezultirati brojnim izložbama i knjigama koje ćemo pokloniti našim sugrađanima, ali i svim istraživačima i studentima – podvukao je u izjavi za Fenu Eli Taiber.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.