RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Trebinje: Završen 11. festival evropskog i mediteranskog filma u Trebinju

ТРЕБИЊЕ, 5. АВГУСТА /СРНА/ - Додјелом Великих повеља Леотара и приказивањем филма "Овуда ће проћи пут", у режији Нине Огњановић, вечерас је у Tребињу затворен 11. фестивал европског и медитеранског филма.

Dodjelom Velikih povelja Leotara i prikazivanjem filma “Ovuda će proći put”, u režiji Nine Ognjanović, sinoć je u Trebinju zatvoren 11. festival evropskog i mediteranskog filma.

Velike povelje Leotara po odluci žirija publike dodijeljene su Izabeli Novotni za najbolju ulogu u filmu “Obična Eli”, zatim Nikoli Lorencinu, za režiju filma “Grgur i Ljubica”, a za najbolji mediteranski film dodijeljena je grčkom filmu “Kualija”.

Glumac Svetozar Cvetković rekao je na zatvaranju da je smisao festivala, između ostalog, i taj što publika u Trebinju ne bi mogla da pogleda neke filmove da nije ovog festivala.

“Ovaj festival je za mene lično jako vrijedan, jer prvi put ove godine ovaj festival ulazi kao koproducent jednog filma koji ćemo, vjerujem, završiti do sljedećeg festivala i ovdje napraviti njegovu premijeru”, rekao je Cvetković.

On je dodao da se radi o filmu “Ostrvo na dnu” u kome je riječ o događaju na Golom otoku, te da će taj film režirati Miša Radivojević.

“U taj film je ušao filmski fond Crne Gore, Slovenije, Republike Srpske, zahvaljućujući ovom festivalu i tome što festival mediteranskog filma u Trebinju ulazi prvi put u produkciju”, rekao je Cvetković.

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević rekao je da je ove godine nastavljen trend dobrog programa, navodeći da je nađena prava mjera i balans dokumentarnih, kratkih, igranih i dugometražnih filmova.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Gradskom upravom Trebinje, posjetom publike festivalu, te naveo da je ovo dobra priprema za budućnost.

“Mislimo da se kroz saradnju sa još nekim gradovima, može napraviti neka vrsta razmjene programa, odnosno živi program u isto vrijeme u prekograničnoj saradnji”, rekao je Milojević i izrazio zadovoljstvo što je festival izašao van okvira Trebinja, jer je promocija filma “Oluja” priređena u Ljubinju.

Tokom festivala prikazana su 34 filma, različitih tematika i dobrih festivalskih referenci.

Organizaciju festivala pomogli su Audio-vizuelni centar Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Grad Trebinje.

bhrt

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BiH: Sarajevo Film Festival od ove godine i u Tuzli

Vladimir Matijević