RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U brčanskoj Umjetničkoj galeriji uskoro dvije izložbe

U umjetničkoj galeriji Brčko distrikta BiH u mjesecu novembru planirane su dvije izložbe. U prostoru Galerije u centru grada 10. novembra će biti otvorena „Izložba Foto-kino kluba“ iz Banja Luke. Druga izložba će biti otvorena 14. novembra u Gradskoj vijećnici i na njoj će se naći djela savremenih bugarskih slikara.

„Izložba Foto-kino kluba“ iz Banja Luke koautorska je izložba autora Milorada Kašćelana, predsjednika Foto-kino kluba, Banja Luka i Dragana Prolea, predsjednika umjetničkog savjeta asocijacije za umjetničku fotografiju BiH.

„Radi se o fotografijama Univerzitetskog Foto-kino kluba iz Banja Luke, na kojima će se naći fotografije 30-ak autora koje su dostigle svjetski uspjeh jer su već bile zastupljene na mnogobrojnim izložbama fotografija širom svijeta“, kazala je kusutosica brčanske Umjetničke galerije Sonja Đurović, koja je već imala prilike pogledati te fotografije.

Đurović se složila s konstatacijom da svaka fotografija jeste simbol, znak ili svjedok vremena u kojemu je nastala, ali i naglasila da ova izložba Foto-kino kluba nije izložba foto-dokumentarne građe.

Sonja Đurović

Druga izložba u Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta biti će otvorena 14. novembra i na njoj će se naći djela savremenih bugarskih slikara nešto modernijim temama i novijim slikarskim izrazom.

„Mi smo imali veoma dobru saradnju sa Ambasadom Bugarske u Bosni i Hercegovini i zahvaljujući toj saradnji u Brčkom smo imali prije dvije godine tadašnju izložbu bugarskih likovnih umjetnika“, rekla je Đurović.

Ona je kazala da su zahvaljujući dobroj prethodnoj saradnji  bugarski slikari pokazali želju da se svojim modernim djelima još jednom predstave brčanskoj slikarskoj publici.

Đurović je iskoristila priliku i pozvala sve ljubitelje likovne umjetnosti u Brčko distriktu i šire da svojim dolaskom na iste podrže i uveličaju ove najnovije projekte Umjetničke galerije Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.