BrčkoKultura

U Brčkom obilježen blagdan svete Cecilije, zaštitnice crkvenog pjevanja i pjevača

Jučer, 22. studenog, Župni zbor Presvetog Srca Isusova je povodom blagdana svete Cecilije, zaštitnice liturgijskog pjevanja i pjevača, ugostio zborove iz susjedne Hrvatske. Riječ je o tradicionalnom, već petnaestom po redu susretu župnih zborova u čast ove, nama drage, svetice. Zborovi koji su sudjelovali u koncertu su: Župni zbor svetog Jakova apostola Gunja, Župni zbor svetog Ilije proroka Rajevo Selo i Župni zbor Presvetog Trojstva Posavski Podgajci. Župni zbor susjedne nam župe Gorice, bio je gost. Inače, tradicija je, zbog epidemije prošle dvije godine, bila prekinuta. Sada nastavljamo i nadamo se, uz Božju pomoć i zagovor svete Cecilije, da nećemo više imati takvih prekida.

Susret smo započeli svečanim misnim slavljem, kojeg je svojom pjesmom uzveličao naš zbor, Zbor župe Presvetog Srca Isusova, pod ravnanjem voditelja gospodina Željka Klaića. Nakon mise, svaki od zborova je otpjevao po dvije pjesme. Naš zbor je nastupio s dvije pjesme, Pred Tobom padam nice, i Majko ljubežljiva. Nakon nastupa zborova, nastavili smo zajedničko druženje.

Prema staroj predaji, smatra se, da je sv. Cecilija rođena u Rimu početkom 3. stoljeća od poganskih roditelja. Roditelji su je udali za plemenitog, ali poganskog mladića Valerijana. Cecilija je, upoznavši kršćansku vjeru, i njega s ljubavlju poučila o istoj. Nakon vjenčanja rekla je svome mužu da je položila zavjet djevičanstva. On je pristao zavjet ispoštovati, uz uvjet da uzmogne vidjeti anđela za kojega ona kaže da nad njom bdije. Cecilija pošalje svoga muža k papi Urbanu koji se krio u katakombama u Rimu. Ondje se i Valerijan obrati na kršćanstvo te je on kasnije zajedno s bratom propovijedao kršćanstvo. Ubrzo je rimski upravitelj njih dvojicu dao pogubiti, a njoj je naređeno da žrtvuje rimskim bogovima. Nakon što ju je bezuspješno pokušao udaviti, probao joj je odsjeći glavu, ali je tri puta samo zarezao joj vrat. Prema nekim izvješćima mučeništvo je podnijela u Rimu (oko 230.), a prema drugim na Siciliji (između 176. i 180.).

Govorilo se da može svirati na svakom glazbalu. Zato se časti kao zaštitnica glazbe i glazbenika. Na slikama se obično pojavljuje slušajući glazbu, pjevajući ili svirajući neko glazbalo. Spomendan joj je na današnji dan, 22. studenog.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!