RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKulturaMagazin

U Brčkom predstavljena knjiga ”Srbija 1914-1918”

Povodom Dana državnosti Srbije, Svetosavska omladinska zajednica /SOZ/ u Brčkom priredila je promociju edicije knjiga “Srbija 1914-1918” koju je objavila izdavačka kuća “Prometej” iz Novog Sada, u saradnji sa Radio-televizijom Srbije.

Promocija ove edicije, koja je proglašena za izdavački poduhvat na Sajmu knjiga u Beogradu 2014. godine, održana je u Parohijskom domu brčanskog sabornog hrama Uspenija Presvete Bogorodice.

Predstavljajući ovo monumentalno djelo srpskog izdavaštva, direktor “Prometeja” Zoran Kolundžija govorio je o  genezi  nastanka svih 15 knjiga koje čine ovu ediciju i sa njihovim autorima, počev od jednog od najistaknutijih savremenih mladih istoričara Miloša Kovića, autora knjige “Gavrilo Princip – dokumenti sećanja”.

On je ukazao na nedopustivost relativizacije i prećutikivanja istine o srpskim žrtvama Velikog rata, kako je to činjeno u prošlosti.
Govoreći na sinošnjoj promociji edicije knjiga “Srbija 1914-1918”, novosadski istoričar Đorđe Đurić naveo je da je, pristupajući pisanju ilustrovane hronologije “Srbija u Prvom svetskom ratu”, želio da povodom velikog jubileja – 100.godišnjice od početka Velikog rata, širokoj čitalačkoj publici predoči što više sažetih činjenica.

On je naglasio da “jubileji i služe da se iz prošlosti vrate priče o velikim vrijednostima”.

“Kako je to bilo i najavljivano, da bi se bacila sjenka na veliki jubilej, nametnuta je besmislena teza da se utvrdi da li je Gavrilo Princip heroj ili terorista. Nemoguće je da jedan mladić izazove rat”, zaključio je Đurić.

On je konstatovao da Srbija nije željela rat koji je izazvao velike odmazde i u Srbiji i u BiH.

“Bio je to samo jedan u nizu atentata koji su tih godina dogodili u Evropi i svijetu, ali je samo ovaj iskorišćen za objavu rata”, istakao je Đurić.

Među mnoštvom zanimljivih činjenica iz svoje knjige, koja je dio edicije “Srbija 1914-1918”, posebno je izdvojio onu koja se odnosi na misterioznu, nikad zvanično objašnjenu i objelodanjenu smrt ruskog poslanika Nikolaja Hartviga u Beogradu 10. jula 1914. u vrijeme “julske krize”.

Osvrćući se na pitanje utvrđivanja ratne odgovornosti i revizije istorijske istine, Đurić je podsjetio da je u 232. članu Versajskog mirovnog ugovora napisano da je NJemačka izazvala Prvi svjetski rat, te da joj je naloženo da na ime ratne odštete izmiri dugove u ukupnom iznosu od 247 milijardi zlatnih maraka.

On je pojasnio da bi to dovelo u pitanje opstanak Vajmarske Republike, te da je kasnijom revizijom istorijskih fakata oslobođena od odgovornosti za izbijanje Velikog rata.

Izvor:SRNA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.