RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U Brčkom promovirane knjige Seada Jusića i Mirsada Selmanovića

Sinoć su u Islahijetu Brčko predstavljene knjige „Breza 94: Bužimska bosanska bitka“, autora Seada Jusića i „Grabež- 1992-1993. godine, trganje od zaborava“ autora Mirsada Selmanovića.

Autor knjige „Breza 94: Bužimska bosanska bitka“ Sead Jusić bio je ratni komandant Trećeg bataljona 505. viteške bužimske brigade, a nakon pogibije generala Izeta Nanića preuzeo je dužnost komandanta ove brigade.

On je rekao da je njegova knjiga pobjednička priča Viteške bužimske brigade predvođene komandantom rahmetli Izetom Nanićem, a koja je odredila dajnji tok rata na prostorima Bosanske Krajine.

„Knjiga „Breza 94“ je priča o ljudima koji su bili u stanju boriti se i pobjeđivati. Međutim, osim što podsjeća na heroje Armije RBiH koje su odbranile suverenitet naše države, ova knjiga se javlja kao suprotnost jednom apatičnom stanju koje je zavladalo kod Bošnjaka nakon agresije i kao reakcija na pojavu jednog neshvatljivog trenda njegovanja i afirmiranja kompleksa žrtve kod Bošnjaka“, naglasio je Jusić.

Autor knjige „Grabež-1992-1993. godine, trganje od zaborava“ Mirsad Selmanović je u sastavu Armije RBiH obavljao dužnost komandanta Prve bihaćke brigade, a krajem 1993. postavljen je za načelnika štaba 5. armijskog korpusa i na toj dužnosti ostaje do kraja rata.

On je kazao da je njegova knjiga autentično svjedočenje o lokalitetu koji je ratnih godina predstavljao centralnu tačku otpora agresoru, a mnoge bihaćke porodice Grabež pamte kao mjesto na koje su posljednji put ispratile svoje očeve, braću i sinove.

„Devedestih godina prošloga vijeka nastao je opći grabež na Balkanu. Grabile su se teritorije, otimali infrastrukturni objekti, novac, zlato, ljudski životi. A nas u Bihaću je zapao jedan Grabež kao vojnotopografski objekat koji je shodno svome imenu grabio ljudske živote. Na tom Grabežu je sve natopljeno krvlju. U jeku jedne od bitaka kazao sam sebi da ako ikada napišem knjigu o ratu, ona će se zvati „Grabež“, poručio je Selmanović.

Moderator programa bio je Eldin Ibrahimbašić, a uz autore, u predstavljanju su učestvovali prof.dr. Izet Šabotić i Mustafa Gradaščević, profesor historije. Organizatori promocije bili su Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995., Udruženje građana dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Brčko, Bošnjačka zajednica kulture  „Preporod“ Brčko i Medžlis Islamske zajednice Brčko.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.