RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U Brčkom u toku 22. Međunarodna likovna simpozijum radionica SAVA 2022

U Brčkom je u toku 22. Međunarodna likovna simpozijum – radionica SAVA 2022. koja je započela u srijedu. Na likovnoj koloniji našlo se devet slikara, grafičara i vajara iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Umjetničkoj atmosferi u Umjetničkoj galeriji gdje djela upravo nastaju mogu prisustvovati i sami građani, ljubitelji umjetnosti.

Kustosica Umjetničke galerije Brčko distrikta i selektorica likovne kolonije Sonja Đurović, kazala je da umjetnici stvaraju djela po slobodnom izboru, a neki od slikara i ove godine obrađuju motive rijeke Save i grada Brčkog.

Slikarka Tanja Pikula iz Gacka kazala je da je njen umjetnički i stvaralački izraz pretežno figuracija. Pikula je pohvalila dobru organizaciju kolonije, izvanrednu atmosferu među umjetnicima i dobre uvjete za slikanje.

Ivan Kocić iz Beograda kazao je da se bavi slikarstvom kao samostalni umjetnik, a da je ovoga puta u Brčkom njegov umjetnički izraz i izbor akt, koji je trajna inspiracija umjetnika.

Slikar Miomir Mišo Vemić iz Nikšića kazao je da i ovdje slika svoje stare radosti i strahove ovaploćene u temi koju obrađuje, a zove se konj, jer tako najbolje iskazuje svoje umjetničke strepnje i strahove u vremenu koje živimo.

Kipar Petar Hranueli iz Zabreba, inače iz Brača, napomenuo je da će iz njegovog boravka na koloniji u Brčkom ostati dvije skulpture.

„Donio sam dvije gotove skulpture u Brčko jer ovdje nemam potrebne uvjete za rad koji prakticiram, i mogu reći da mi je ovdje divno, a i imao sam ranije svoju samostalnu izložbu u Brčkom“, napomenuo je Hranueli.

Kolonija sa radom završava 17.08. u narednu srijedu. Pokrovitelj je Vlada Brčko distrikta, a organizator Pododjel za sport, kulturu i turizam, Odjel za privredni razvitak, sport i kulturu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.