RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U Brčkom započela sedma Međunarodna likovna kolonija “Naiva na Savi”

U Brčkom je jučer započela tradicionalna sedma Međunarodna likovna kolonija „Naiva na Savi“ na kojoj svoja nova djela stvara pet autora naive iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Povodom početka nove kolonije naive u našem gradu predsjednik Udruženja ljubitelja umjetnosti Brčko (ULJUB) Mladen Filipović, koji je ujedno i predstavnik iz BiH, kazao je da su nakon dobijanja sredstva od Vlade Brčko distrikta stvoreni uslovi za ovogodišnju koloniju, a slikari ta sredstva opravdavaju na najljepši mogući način – stvaranjem djela.

„Ove godine osim slikara, učešće je uzeo i kipar naive Ivica Tolić iz Hrvatske“, napomenuo je Filipović i dodao da je svaki učesnik kolonije dužan po dva djela ostaviti u Fundusu ULJUB-a. Filipović je napomenuo da je obaveza ULJUBA-a koji je i organizator kolonije, temeljem potpisanog ugovora prilikom apliciranja za sredstva, pola radova sa kolonije pokloniti Vladi Brčko distrikta, a po izboru kustosice Sonje Đurović.

„Teme za slikare naive na koloniji u Brčkom su slobodne, svako radi po svom izboru i umjetničkom osjećaju, gdje uglavnom dominiraju zavičajni motivi“, pojasnio je Filipović.

Kipar iz Ernestinova pokraj Osijeka (Hrvatska) Ivica Tolić, kazao je da prvi put kao slikar boravi u Brčkom i za to se zahvalio uredniku kolonije „Naiva na Savi“ Mladenu Filipoviću. Tolić je naznačio da Ernestinovo ima dugu tradiciju kiparstva u drvetu, a ove godine je održana 49. kolonija naive u Ernestinovu, što je jedna od najdugotrajninih kolonija ove vrste. Tolić u hrastovini radi velike skulture veličine dva ili tri metra.

Slikar naive Štefan Varga iz Kovačice (Srbija) biranim riječima  je kazao da mu je teško ukratko iskazati sve ono što osjeća prilikom stvaranja na koloniji. Varga je u poetiziranim riječima nizao neke od osjećanja koja su ga okupirala – Naiva na Savi, Brčko sa svojim predivnim ljudima, sa svojom veličanstvenom rijekom, organizator kolonije Mladen Filipović Fićo, vrstan majstor slikanja i moj dobar prijatelj, dobri umjetnici, dobra atmosfera, i to je dobitna kombinacija.

“Jedna divna ideja, ideja objedinjenja nečega finog i lepog na jednom stvarno lepom mestu kao što je Brčko i ova kolonija“, naveo je Varga.

Kolonija sa radom završava 19.08.2022. godine, a izložba je planirana u narednim mjesecima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.