RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

U Goraždu počinju 20. “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”

Jubilarna 20. manifestacija “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom”, počinje danas u Goraždu u organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu.

Na ovaj način grad na Drini trajno čuva sjećanje na lik i djela jednog od najistaknutijih bh. književnika i humanistu Isaka Samokovliju, rođenog Goraždanina.

Program će tradicionalno početi na godišnjicu njegove smrti, polaganjem cvijeća na bistu ispred Doma zdravlja u Goraždu koja nosi njegovo ime.

Manifestacija posvećena književniku čiji su prostori umjetničkog i humanističkog djelovanja bili Goražde, Sarajevo i Fojnica, bit će upotpunjena izložbom  u Zavičajnom muzeju Goražde pod nazivom “Sunce nad Drinom”, a riječ je o djelima nastalim tokom Internacionalne likovne kolonije “Boje prijateljstva”.

Ljubitelji književnosti u popodnevnim satima imat će priliku slušati poeziju Isaka Samokovlije u izvedbi članova Amaterske pozorišna scene Centra za kulturu Goražde.

Manfestacija se nastavlja u februaru kada će biti objavljen javni poziv za literarne radove u prozi ili poeziji za učenike osnovnih i srednjih škola, ali i građane sa područja BPK Goražde, Kantona Sarajevo, Fojnice i cijele Bosne i Hercegovine.

U aprilu je planiran kviz znanja za učenike osnovnih i srednjih škola o temi “Život i djelo Isaka Samokovlije”, dok će u maju izložba djela likovne kolonije Boje prijateljstva pod nazivom “Goražde i Drina u očima prijatelja” biti otvorena u galeriji Novi hram u Sarajevu.

Ovogodišnja manifestacija bit će završena u augustu, kada će učesnici Internacionalne likovne kolonije Boje prijateljstva slikati o temi Drina u književnom opusu dr. Isaka Samokovlije.

Jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih književnika Isak Samokovlija rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu u porodici sefardskih Jevreja. Gimnaziju je završio u Sarajevu, a Medicinski fakultet u Beču. Između dva rata radio je kao liječnik u rodnom gradu, potom u Fojnici, a od 1925. živio je i radio u Sarajevu.

Prvu pripovijetku “Rafina avlija” objavio je 1927. godine u listu “Jevrejski život”, gdje je bio jedan od urednika. Prvu knjigu pripovijetki “Od proljeća do proljeća” objavio je 1929. u Sarajevu. Jedan je od osnivača Udruženja književnika Bosne i Hercegovine.

Iza sebe je ostavio bogat književni opus koji čine zbirke pripovjedaka “Nosač Samuel”, “Sunce nad Drinom”, “Tragom života”, “Đerdan” i druge. Priče Isaka Samokovlije prevedene su i na strane jezike. Napisao je i četiri pozorišna komada – “Hanka”, “Plava Jevrejka”, “On je lud” i “Fuzija”, kao i druga književna djela.

Umro je 15. januara 1955. godine, a sahranjen je na starom Jevrejskom groblju u Sarajevu.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.