RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

У Народном позоришту Сарајево 8. фебруара премијерно балет “Болеро”

Балетни класик “Болеро” Маурицеа Равела, у кореографији Такуyае Сумитомоа, уз пратњу Сарајевске филхармоније којом ће дириговати маестра Весна Шоуц, премијерно ће бити изведен у четвртак, 8. фебруара у Народном позоришту Сарајево, саопћено је из Народног позоришта.

Балетна представа “Болеро” бити ће изведена у склопу академије поводом 40 година од одржавања Зимских олимпијских игара у Сарајеву. Наиме, сарајевска Олимпијада 1984. затворена је плесом на леду Британаца Џејн Торвил и Кристофера Дина, а који су освојили златне медаље спектакуларним наступом на музику “Болера”.

Кореограф балета Болеро Такуја Сумитомо казао је да припрема “Болеро” са балетским ансамблом Народног позоришта Сарајево и већ осјећа да ће овај “Болеро” бити јединствени перформанс.

“Свима је позната ова музика, сви знају да “Болеро” носи велику страст. Сваког минута моћ се шири и постаје све већа. Концепт мог “Болера” је такав да он не доноси никакву причу, више се ради о апстрактном перформансу. Нема специфичног карактера али свих двадесет играча су на сцени заједно, изводећи исте покрете тако да ће бити врло моћна представа”, изјавио је кореограф Такуја Сумитомо.

У представи ће наступити балетни ансамбл Народног позоришта Сарајево којег чине: Тамара Љубичић, Екатерина Веречагина, Наташа Гапонко, Амина Сулејманагић, Албина Хускић, Зулејха Кечо-Капиџић, Селма Ефендић, Токо Татекава, Дарика Дунганова, Дора Кос, Лејла Бајрамовић, Луиса Ескамила Родригез , Јована Милосављевић-Ловреновић, Наџа Пушило, Иван Салонски, Борис Видаковић, Булат Гареев, Тил Чманчанин, Адмир Калкан, Масафуми Окузоно, Денис Зученко, Елио Арнолдо Виља Гарсија, Михаил Матееску, Горан Станишковски.

Асистентица кореографа је Риека Сумитомо, сценограф Јосип Ловреновић, костимографкиња Амра Зулфикарпашић, те балетмајстор Миа Јахић.

Балет “Болеро” бити ће изведен у оквиру пројекта “Винтер Фест: Зимска чаролија у Народном позоришту” који је подржала Туристичка заједница КС.

Улазнице за премијерно извођење балета Болеро неће бити доступне у продаји, а о терминима наредних играња јавност ће бити благовремено обавијештена путем званичних платформи НПС, саопћено је.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.