RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

U Parizu se snimaju prvi kadrovi za film o Virgiliju Nevjestiću

Ekipa iz širokobriješke produkcije Kadar u Parizu snima prve kadrove za novi dokumentarno-igrani film “Tihi skitnica” o poznatom slikaru, grafičaru, pjesniku Virgiliju Nevjestiću, rođenom u selu Kolo kraj Tomislavgrada.

Virgilije Nevjestić sahranjen je u Parizu, Gradu Svjetlosti u kojem je ostavio najveći umjetnički pečat što su prepoznali tamošnji galeristi, kritičari ali i akademije i muzeji.

Vrlo opsežan filmski narativ obuhvatit će kroz igrano-dokumentarne scene Virgilijev rani život u rodnom selu Kolo, studiranje u Zagrebu dolazak i život u Parizu gdje je ostavio trajni trag i u kojem ga Francuska akademija znanosti i umjetnosti svrstava u najveće slikare – grafičare 20. stoljeća.

Iz njegova bogatog umjetničkog života, ostao je još bogatiji umjetnički opus, kao i  prijateljstva, prepiske, crteži s nekim od najvećih umjetnika tog doba od Samuela Becketta, Pabla Nerude, Miroslava Krleže, Dragutina Tadijanovića, Tina Ujevića, pjesnika André de Richauda, te Ezra Puonda jednog od najvećih modernističkih pjesnika u prvoj polovici 20. stoljeća pa sve do umjetnika, pionira apstrakcije, dadaizma poput Hansa Hartunga, Johnny Friedlandera, Maxa Ernsta i Salvadora Dalija.

– Kompletna radnja dokumentarno-igranog filma pod sugestivnim nazivom ‘Tihi skitnica’ bit će najvećim dijelom napravljena u prvom licu, na temelju svojih zabilješki koje je pisao više od 50 godina u svom osobnom dnevniku – kazao je Feni redatelj i scenarist filma Zdenko Jurilj.

Film “Tihi skitnica” u sebi ima nekoliko narativnih tokova koji će osvijetliti najintimniju stranu života i rada Virgilija Nevjestića.

– Za razliku od većine njih koji su trbuhom za kruhom krenuli u svijet da se više nikad ne bi vratili, Nevjestić poriv za odlaskom nije egzistencijalno motiviran. Njegove su potrebe, kako ih je sam definirao u svom Dnevniku, bile posve drugačije naravi. Stalno se na tom umjetničkom putu suočava s glađu, neimaštinom, neshvatljivošću, ali se nikada nije predavao. To je svojevrsna filmska šetnja kroz njegov intimistički život – istaknuo je Jurilj.

Dodao je kako Virgilije kroz svoje dnevnike, osim sebe, portretira ljude i društvo u kojem se kreće, ali opisuje i sociološke, egzistencijalne i političke konture u kojima se njegov život odvija.

Produkciju filma podržao je Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija i Fondacija za kinematografiju Sarajevo. Na čelu projekta je produkcijska kuća Olimp – Zagreb i producent Mario Vukadin, produkcijska kuća Kadar – Široki Brijeg i producent Tomislav Bubalo, direktor fotografije Antoni Ćorić i montažer Tomislav Topić.

Nakon Pariza, snimanje filma o Virgiliju Nevjestiću nastavit će se u Zagrebu, Sarajevu, rodnom Tomislavgradu, koji mu je bio stalna inspiracija za njegove vanserijske grafike i slike.

Izvor: Fena
Foto: Fena/Kadar

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.