RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

У протеклој години дошло до опоравка бх. кино тржишта

Након огромне кризе коју је у кино-приказивачкој индустрији изазвала пандемија вируса корона у 2020. години, према подацима за кина у Босни и Херцеговини које сакупља и обрађује Сарајево филм фестивал, у 2021. години биљежи се тренд опоравка кино тржишта.

Протекла година се по броју гледалаца и по заради приближила рекордној 2019., претпандемијској години, али и 2021.

биљежи рекорде, и то захваљајући филму “Тома” Драгана Бјелогрлића који је остварио највећи успјех у бх. кинима у протеклој деценији, а филм “Десет у пола” Даниса Тановића забиљежио је у 2021. рекорд као најгледанији домаћи филм у протеклој деценији у бх. кинима.

“Иако су кина и у прошлој години радила према Ковид-19 мјерама и са смањеним капацитетима, у 2021. години број посјетилаца у бх. кинима у односу на 2020. годину порастао је за 186.38 посто: закључно са 31. децембом 2021. број гледалаца у бх. кинима у прошлој години износи 1.110.280. У 2020. години у кинима у БиХ било је 387.691 гледалаца. У кинима је приказан и већи број филмова, дупло више у односу на 2020. годину, када је играло 113 филмова”, саопштили су из организације СФФ-а и додали да је прошле године у бх. кинима приказано 228 филмова.

И у овој години највише су се гледали филмови америчке продукције, али је значајно порастао број гледалаца филмова регионалне продукције: америчке филмове гледало је 54.24% гледалаца, европске 41.1%, а филмове бх. продукције 3.31 посто гледалаца.

У прошлој години огроман је искорак у кинима у БиХ направио регионални филм – два филма из Србије и један из БиХ: и по броју посјетилаца и према заради заузели су три од Топ пет мјеста на боx оффицеу и према броју гледалаца.

На првом мјесту је убједљиво филм “Тома” Драгана Бјелогрлића и по броју гледалаца и по заради на боx оффицеу. “Тома” је у 2021. години у бх. кинима имао 210.964 гледалаца и остварио приход од 1.198.334 КМ.

На другом мјесту је такође филм из Србије “Јужни ветар: Убрзање” са 113.825 гледалаца и зарадом од 728.757.6 КМ.

На трећем мјесту по заради и по броју гледалаца је амерички филм “Спајдер – Мен: Пут без повратка” са 38.318 гледалаца и зарадом од 306.504 КМ. Бх.

филм “Десет у пола” је на четвртом мјесту по броју гледалаца – 35.341 гледалаца, а по заради је на петом мјесту са 230.558 КМ остварених на бокс офису.

На четвртом мјесту по заради у бх. кинима је нови филм серијала о Џејмсу Бонду “Није вријеме за умирање”, са остварених 252.822.8 КМ прихода, док је тај филм на петом мјесту по броју гледалаца са 33.758 гледалаца.

Извор: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.