RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

U Sarajevu otvoreni Dani arhitekture, najveći događaj te vrste u Bosni i Hercegovini

Dani arhitekture zvanično su otvoreni u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina izložbom “100 ideja za Zapadni Balkan”.  Kuratori izložbe i samog festivala su Michael Walczak i Hubert Klumpner.

Prije samog zvaničnog otvorenja, publici je predstavljen prvi arhitektonski vodič Sarajeva, prvi strukovni vodič u ovom dijelu Evrope, čiji su autori Nedim Mutevelić, Irhana Šehović, Dunja Krvavac, Jasmin Sirčo, Senka Ibrišimbegović, Irfan Salihagić, Edin Sarić, Farah Zubović, Zerina Salketić i Edin Zoletić.

Izdavač vodiča je DOM Publishers iz Berlina, a dijelovi knjige prezentovani su u vidu izložbe.

Dani arhitekture se nastavljeni su u kinu Meeting point predavanjima arhitekte Alberta Achammera (Njemačka), Ruedija Baura (Francuska), Joaquína Millána Villamuelasa (Španija), Johannesa Tovatta (Švedska), Scotta Doiga (UK/Norveška) i Veljka Radulovića (Crna Gora).

Ovogodišnja manifestacija obilovat će mnogobrojnim izložbama, panelima, stručnim okupljanjima i filmovima koji će nesumnjivo privući publiku kako iz Sarajeva, tako i iz cijele regije.

Glavna tema je Olimpijska arhitektura, gdje će predavači i gosti istražiti ostavštinu gradnje i planiranja za potrebe olimpijskih igara širom svijeta, a sa osvrtom na obilježavanje četrdeset godina od Olimpijskih igara u Sarajevu sljedeće godine.

Kino Meeting point će i ove godine biti centralna tačka predavača i publike, ali će se ostatak festivala održavati širom Sarajeva: Historijski muzej, Olimpijski muzej, Umjetnička galerija, Galerija Manifesto, Urban design studio i Austrijska kuća.

Više informacija o Danima arhitekture 2023 i novostima možete pratiti na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter i Youtube.

LIFT – Prostorne inicijative je nevladino udruženje koje od 2007. godine organizuje arhitektonski festival Dane arhitekture, te godinama okuplja i spaja arhitekte, dizajnere i umjetnike širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. U fokusu Dana arhitekture oduvijek je bila, ne samo arhitektura, nego i Sarajevo, edukacija, povezivanje i rast.

Izvor: BHRT (J.K.)

Foto: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!