RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHKultura

U Sarajevu otvoreni Dani evropskog filma, na programu filmovi iz 11 zemalja

Manifestacija Dani evropskog filma otvorena je sinoć u Sarajevu projekcijom švedskog dokumentarnog filma ‘Hladni slučaj’, države koja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

Šef Delegacije u EU i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johhan Sattler naglašava da će u narednih deset dana biti prikazani filmovi iz 11 zemalja.

U izjavi novinarima prije početka programa Sattler podsjeća da se početkom maja proslavlja ono što je zapravo počelo kao ideja, bivšeg ministra vanjskih poslova Francuske Roberta Schumana, o ujedinjenoj Evropi. Ta ideja razvila se do toga da trenutno ima 27 zemalja članica Evropske unije. Kako sa zadovoljstvom naglašava, Bosna i Hercegovina napravila je prošle godine velike korake u pogledu pristupanja eventualno EU.

– Bosna i Hercegovina pristupila je i programu Kreativna Evropa 2021.-2027., što je još jedan zbližavajući faktor koji okuplja sve nas oko kulture, filma i umjetnosti, muzike i svega što se dešava u oblasti kulture, a kulture nema bez filma – naglasio je.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Stromquist podsjeća da je Švedska jedan od sudomaćina događaja, koji je počeo večeras u kinu Meeting Point, a film kojim je otvoren posvećen je generalnom sekretaru UN-a Dagu Hammarskjöldu koji je bio jedan od ključnih ljudi ikad na toj poziciji. Za vrijeme njegovog mandata ‘lansiran je i taj projekt humanitarnih misija za očuvanje mira širom svijeta.‘

– Upravo zato smo mislili da je bitno prikazati film o njegovom životu. On je ubijen, a u filmu se može vidjeti šta se zapravo dešavalo u vezi sa tim. Tema filma su neke od bitnih detalja iz njegovog života, kao i njegova smrt. Tokom života zalagao se za mir, suradnju i toleranciju – kazala je.

Uz Švedsku koja trenutno predsjedava EU, večerašnjem događaju prisustvovali su i francuski predstavnici. Manifestacija Dani evropskog filma održava se u okviru Dana Evrope 2023: Bosna i Hercegovina oduvijek u srcu Evrope, a ima različite programe koji se realiziraju širom BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.