RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U sklopu „Dana Bošnjačke kulture Brčko 2014“ promocija romana, veče sevdaha i koncert duhovne muzike

Tradicionalna međunarodna manifestacija „Dani Bošnjačke kulture Brčko 2014“, koju organizuje Bošnjačka kulturna zajednica „Ihlas“ Brčko distrikta BiH, započet će 18. septembra u zgradi Islahijeta promocijom romana „Moje prvo jutro između Koraja i Brčkog“ brčanskog pisca Suvada Alagića, istakao je na konferenciji za novinare Mirhad Golić predsjednik udruženja „Ihlas“.

ihl

Golić je dodao da će u sklopu manifestacije, u velikoj sali Doma kulture 20. septembra biti upriličeno i veče sevdaha pod nazivom „Sevdalinkom kroz gradove Bosne i Hercegovine“, dok će završni koncert sufi muzike- duhovne muzike Bošnjaka na kome će nastupiti poznati hor Hazreti Hamza iz Sarajeva biti održan 27. ovog mjeseca u Islahijetu.

Prema njegovim riječima, ovo udruženje postoji pet godina i bavi se očuvanjem bosanske kulture, a broji oko 30 članova raspoređenih u horsku, fotografsku i sekciju sevdaha.

„Najaktivniji smo na polju očuvanja islamske duhovne muzike, a naš hor je osvojio prvo mjesto na Međunarodnom festivalu duhovne muzike u Gornjem Vakufu. Imamo snimljenu i jednu autorsku ilahiju i planiramo da napravima njenu promociju“, dodao je Golić.

Autor romana „Moje prvo jutro između Koraja i Brčkog“ Suvad Alagić ovom prilikom govoreći o sadržaju svog romana, kazao je da je to dijelom autobiografski roman namjenjen djeci ali da ga po njegovm mišljenju mogu čitati svi uzrasti od 15 godina pa nadalje.

koraj

„Rođen sam u Brčkom, a dio djetinjstva sam proveo u Koraju tako da je jednostavno ovaj roman morao imati naziv „Moje prvo jutro između Koraja i Brčkog“ čime asociram na to da imam dva zavičaja. Kroz priču o glavnom junaku Aminu i njegove drugove iz družine, kroz psihologiju oca i majke, sestre i bake-nene, ispričao sam kakva sve osjećanja mogu da nastanu u osobi, bilo pojedinačno ili u grupi ljudi, kada neko iz ekonomskih razloga mora biti iščupan iz svoga ljudskog korijena, zatim biti presađen i nakalemljen, i ponovo po drugi puta u jednom životu biti iščupan i vraćen na svoje početno mjesto“, pojasnio je Alagić.

Inače, ovo je po redu njegova 19 objavljena knjiga.

Pokrovitelj manifestacije „Dani Bošnjačke kulture Brčko 2014“ je Vlada Brčko distrikta BiH.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.