RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U toku arheološka izložba Neolita Brčko „Mladi i baština“

Predsjednik Centra za istraživanje „Neolit“ Brčko Milorad Ćirković kazao je za Radio Brčko da ovo nevladino udruženje kao primarnu djelatnost ima sakupljanje kulturne građe, arheološlih iskopina i artefakata iz dalje i bliže prošlosti Brčkog i okoline, kako bi se na taj način dokazao historijski, civilizacijski i dugi kulturološki kontinuitet ovog kraja. Ćirković je napomenuo da je prvi korak nakon formiranja Neolita bila posjeta Državnoj komisiji za nacionalne spomenike u Sarajevu, kako bi se vrijedna arheološka zbirka koju posjeduje ovo udruženje sačuvala na jednom mjestu i putem izložbi pokazivala javnosti. Do tada čeka se odogovornih nadležnih u Brčko distriktu.

Ćirković je napomenuo da je zahvaljujući zalaganju gradonačelnika Brčko distrikta Eseda Kadrića, a uz podršku Vlade i Skupštine Distrikta, na korištenje dobijen prostor u seoskoj školi u Mjesnoj zajednici Sandići, ali i istakao činjenicu da se Neolitovi projekti upućeni ka Vladi odbijaju s obrazloženjem da to nije u interesu Brčko distrikta, odnosno da zahtjev nije u skladu sa javnim pozivom.

Milorad Ćirković

No, uprkos svim izazovima predsjednik Neolita Brčko Milorad Ćirković je ostao neporavljivi optimista i idealista koji vjeruje u bolje sutra i mlade generacije, ali i sve druge, kojima najviše i treba pokazivati našu bogatu arheološku prošlost.

„Sajt Neolita do sada je pregledalo preko milion osoba iz cijelog svijeta, a naša dijaspora zove iz inostranstva, nudi pomoć, traže informacije, ulijavaju nam svima nadu da će jednom ipak i za ovo arheološko udruženje kulture biti dobro“, kazao je Ćirković i pozvao sve ljubitelje kulture i arheoloških artefakata da dođu i pogledaju izložbu Neolita Brčko „Mladi i baština“.

Arheološka izložba Neoliota u našem gradu ostaje otvorena do kraja godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.