RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

U Tuzli publika vidjela film star 90 godina, prezentirana knjiga Daniela Rafaelića

Prvi zvučni, dugometražni, igrani film u kojem se može čuti naš jezik, sniman prije 90 godina, je film “Fantom Durmitora” (1933.) kojeg je u fokus ovdašnje javnosti ponovo vratio poznati historičar filma Daniel Rafaelić iz Zagreba – saopćio je BKC Tuzla.

On je, prikupljajući podatke u filmskim arhivima u Berlinu, Beogradu i Zagrebu, uradio studiozno istraživanje o filmu značajnom za ovdašnju i evropsku kinematografiju, te kroz svoju knjigu predstavio pozadinu snimanja, prikazivanja i značenja tog filma i u vremenu u kojem je nastao, ali evo i skoro cijeli vijek poslije.

Rafaelićeva knjiga ‘Fantom Durmitora’ predstavljena je sinoć u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, u okviru manifestacije 3. ‘Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti’, a posjetitelji su imali priliku vidjeti i istoimeni film sniman na lokacijama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

– Godinu dana nakon snimanja filma u Njemačkoj, čija producentska kuća je radila film, na vlast dolaze nacisti. U to vrijeme se u Njemačkoj mijenja politička paradigma i film pada u prostor između jedne i druge politike što značajno određuje njegovu kasniju sudbinu na tom tržištu. Za nas je važan i kao svjedok jednog vremena i filmsko arheološko čudo, jer sve te lokacije, građevine, nošnje koji se pojavljuju u ovom filmu više ne postoje – istakao je Danijel Rafaelić, najcjenjeniji historičar filma u regionu.

Film je premijerno prikazan 1933. godine u Zagrebu, a glavnu ulogu u filmu igra Ita Rina, zvijezda predratnih njemačkih filmova. Film donosi priču njemačkih avanturista koji otkrivaju kulturna i prirodna bogatstva naših krajeva, a ono što je publici u Tuzli bilo interesantno je što su u njemu prepoznali brojne lokacije iz Mostara ili Baščaršije, koje su kroz fotografije i svjedočanstva predstavljene i u knjizi.

-Bundesfilm u Berlinu čuva nevjerovatne podatke o njemačkim snimanjima brojnih filmova koji su snimani u tadašnjoj kraljevini Jugoslaviji, a posebno je to bitno za Bosnu i Hercegovinu, jer postoji nekoliko filmova koji su snimani isključivo u okolici Sarajeva i drugih gradova u BiH. Dostupno je mnoštvo dokumenata i fotografija, sigurno dovoljno za neku drugu knjigu – rekao je Rafaelić u razgovoru o knjizi i filmu, koji je sa njim sinoć vodila novinarka i profesorica Ivana Ferković Pašić.

Knjiga koja popunjava veliku prazninu njemačke i domaće historije filma objavljena je dvojezično, na hrvatskom i engleskom jeziku. Dosad je promovisana u nekoliko gradova Hrvatske te u Sarajevu, a nakon Tuzle bit će predstavljena u Podgorici i Beogradu.

Manifestaciju 3. ‘Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti’, obilježile su i projekcije filmova iz bh. kinematografije koje je prethodna dva dana vidjelo više stotina učenika. U Galeriji tuzlanskog BKC tim povodom je postavljena i izložba fotografija sa snimanja kultnih filmova bh. kinematografije, a manifestacija se završava panel diskusijom ‘Film i filmska industrija u ulozi razvoja turizma’.

– Partneri BKC TK, u organizaciji te manifestacije, su Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Filmski centar Sarajevo – saopćeno je iz JU BKC TK.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.