RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

U zvaničnoj konkurenciji Kanskog festivala 19 filmova

Nova ostvarenja Vima Vendersa, Kena Louča, Vesa Andersona, Katrin Breja i Hiriokazua Korede su među filmovima koji će biti u takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg 76. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, objavio je danas direktor festivala Tijeri Fremo.

Ukupno 19 filmova će biti u takmičarskoj selekciji festivala koji se održava od 16. do 27. maja, a mogao bi da im se pridruži i 20, “Ubistva pod cvjetnim mjesecom” (Killers of the Flower Moon) Martina Skorsezea, sa njegovim omiljenim glumcima Leonardom Dikaprijom i Robertom De Nirom.

Za sada je predviđeno prikazivanje tog filma van konkurencije, ali bi festival volio da ga vidi u konkurenciji za Zlatnu palmu. Fremo je rekao da je upućen zahtjev u tom smislu producentima Paramaunta i Epl TV-ea i da je važno da dobiju odgovor prije početka festivala.

Od 19 filmova u trci za Zlatnu palmu šest su ostvarenja rediteljki, među kojima Italijanka Alis Rorvaher (Alice Rohrwacher) i novodošla Senegalka Ramata-Tulaje Si (Ramata-Toulaye Sy), koja je upravo predstavila svoj prvi film.

“Šest rediteljki u konkurenciji, do sada nikad nije dostignut taj broj”, rekao je novinarima Tijeri Fremo.

Pored toga festival će otvoriti film “Žan di Bari” (Jeanne du Barry) francuske rediteljke Majven, kojim se obilježava i veliki povratak Džonija Depa. Film se prikazuje van zvanične konkurencije.

Više reditelja ranijih dobitnika Zlatne palme vraćaju se u takmičarski program ove godine, među njima je Britanac Ken Louč, Turčin Nuri Bilge Džejlan i Italijan Nani Moreti, a žirijem predsjedava reditelj koji je takođe dobitnik Zlatne palme, Šveđanin Ruben Estlund, prošlogodišnji laureat sa filmom “Trougao tuge”.

Ove godine se u takmičarskom dijelu miješaju mladi reditelji koji dolaze rijetko ili su tu prvi put sa veteranima čija imena, rad i djela su poznati.

U zvaničnoj selekciji koja uključuje i filmove van takmičarskog dijela, predstavljene u sekciji Određen pogled ili na specijalnim prikazivanjima nalaze se brojni filmovi iz SAD i Italije, dodao je Fremo. Među njima je i film iz Mongolije, prvi put u istoriji festivala, a bilježi se i veliko prisustvo afričkog filma.

Među očekivanim važnim momentima 76. kanskog festivala će biti prikazivanje petog filma o Indijana Džonsu, a predviđen je i omaž njegovom glavnom glumcu Harisonu Fordu.

Izvor: Beta (J.K.)

Foto: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.