RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Uskoro u Brčkom izložba slika Srđana Ćeranića iz Bijeljine

Novi projekat Umjetničke galerije Brčko distrikta je organizacija izložbe akademskog slikara Srđana Ćeranića iz Bijeljine koja će u našem gradu biti otvorena 6. maja u subotu navečer.

Kustosica brčanske Umjetničke galerije Sonja Đurović za Radio Brčko je pojasnila da izložba u Brčkom predstavlja jednu vrstu retrospektive slikara Srđana Ćeranića. Izložbu je nedavno imala priliku vidjeti i bijeljinska likovna publika. Ona je podvukla da se radi o izložbi manjim foramatima sa različitim temama i motivima rađenim u tehnikama akrilik i ulje na platnu.

Đurović je naglasila da Ćeranić već sada ima izgrađenu svoju ličnu poetiku i prepoznatljiv slikarski rukopis, a s obzirom da se radi o retrospektivi, tematika djela je različita.

„Znamo da umjetnik stvara u skladu sa jednim određenim periodom kada mu dolaze određene ideje, kada se bavi promišljanjem o svijetu oko sebe i na sebi svojstven način u zadatom trenutku donosi svoja umjetnička viđenja onoga što ga okružuje i samim tim ta atmosfera i emocija određenog trenutka određuju stvari i način na koji se radi slika“, pojasnila je Đurović.

Slikar Ćeranić putem jednog broja svojih djela odašilje umjetničke, ali i društvene ekološke poruke o potrebi zaštite životne sredine od lokalnog do globalnog nivoa.

Izložba djela slikara Srđana Ćeranića u Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta biće otvorena u subotu navečer 6. maja i u našem gradu ostaje na poklon ljubiteljima umjetnosti u narednih mjesec dana.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.