RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHKultura

Uzgoj lipicanera upisan na listu nematerijalne kulturne baštine

Tradicija uzgoja lipicanera upisana je danas na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine.

To će imati veliki značaj za razvoj konjičkog sporta u BiH i Republici Srpskoj, ali i seoskog turizma i oživljavanja ruralnih područja, rekao je Srni načelnik Odjeljenja za stočarsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Mladen Stojanović

Stojanović je istakao da će to biti vjetar u leđa za uzgajivače ove vrste konja, ali i za institucije lokalnog, republičkog i nivoa BiH.

“Imaćemo mogućnost da se uvežemo sa svim uzgajivačima, te da postignemo određene standarde kada je u pitanju uzgoj ove rase koja je jedna od najstarijih u Evropi”, rekao je Stojanović.

On je naveo da je ovo veliko priznanje, ali i dodatna obaveza da se uzgajivači ozbiljno posvete uzgojnim ciljevima.

“Ovo će biti i velika stvar za pristup finansijskim fondovima, koji će ovu oblast prepoznati kao značajnu tačku za potencijalni razvoj konjarstva u BiH i ulaganje u njega”, rekao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske je na vrijeme prepoznala značaj uzgoja konja lipicanera, te preuzela upravljanje ergelom “Vučjak” u Prnjavoru, koja u BiH postoji od 1946. godine, i obezbijedila materijalne i sve druge pretpostavke kako bi ova ergela krenula uzlaznim putem.

“Osim ove ergele, koja je javna ustanova, u Republici Srpskoj ima i oko 11 privatnih uzgajivača rase lipicanera, kojima će ovo sada predstavljati veliko priznanje za uložen trud, ali i vjetar u leđa da budu značajan dio ponude seoskog turizma”, rekao je Stojanović.

Kao zvaničan datum nastanka ove, jedne od najstarijih i najpoznatijih rasa konja u Evropi, uzima se 1580. godina, i to je prva rasa životinja koja je nastala sistematskim pristupom u oplemenjivanju.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.