RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoFotografija danaKulturaMagazin

Voda (uvijek) nešto nosi…

Još od Eve i te proklete jabuke koju Adam prihvati i zagrize, čovjek valja pred sobom i u sebi mnoštvo grijehova. Obilje sramotica i sramota, manje ili više prikriva i tjera dalje. Misli: dalje od sebe. Tjera čovjek po svome do jednom. I uvijek je tako.

Ali, zar moramo tjerati sve dok napravimo problem,dok se nešto krupno ne zavalja i rijekom i našim životima.Civilizacijom!

Postoji,međutim, sramota koju čovjek ne može sakriti ni pred svijetom ni pred Bogom. To je njegov (naš) odnos prema Rijeci, prema prirodi. Što god da zasmeta na pragu kuće, u avliji, na ulici, školi,preduzeću…zgrni i odnesi do obale: „voda će odnijeti“. Pa i naši stari su se ponašali po principu: „crkla kuja, idi de dijete odvuci u potok“. I danas je tako samo što „crkne frižider,kanister,šporet“ pa ne može da strune u prirodi stotinama godina…

Znači,loše navike traju i,mada nauka kaže da navika ne može stići do gena, ovdje mi se baš čini da je stigla.Kao da smo genetski postali nemarni prema Rijeci? PREMA SEBI. Zar je to ogledalo tako teško pogledati? Čini mi se da bismo se opametili na drugi pogled?

Opametio se čovjek ili ne, voda (uvijek) nešto nosi. I nosiće…

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Прошле године се на Гренланду отопило 532 гигатоне леда (Видео)

Radio Brčko

Pao sam za bolji život čovjekov? ili bagremov bijeg u basnu

Admir Kadrić

Брчко: Кампања о забрани употребе пластичних кеса

Anđelka Đurić