RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Започели ”Дани италијанског филма у БиХ”

Izvor: Screenshot/Scena iz filma Pietra Castellita

Амбасада Италије у Сарајеву саопштила је да је данас почела ревија “Дани италијанског филма у БиХ”, коју је означила као традиционални жељно очекивани догађај посвећен италијанској кинематографији, који се ове године враћа у дворане у Сарајеву, Бањалуци, Мостару и Тузли.

“Ревија 2021, која започиње данас, нуди репрезентативну селекцију италијанске кинематографске продукције, обухватајући ауторе дебитанте, да би се омогућило босанскохерцеговачкој публици упознавање с обећавајућим новитетима италијанске умјетничко-кинематографске сцене, као и оне више афирмисане редитеље и глумце”, наведено је у саопштењу.

У фокусу филмова су изузетно важне и актуелне тематике које карактеришу данашње италијанско друштво.

Манифестација се реализује у сарадњи са Институтом “Луће – Ћинећита”.

Амбасадор Италије у БиХ Марко ди Руца изјавио је да “Дани италијанског филма” чине централи догађај културне промоције Италије у БиХ, земље плодног и динамичног културног живота, окренутој ка експериментисању и будућности.

“Код домаће публике, биљежи се природна склоност италијанској култури и умјетности”, навео је Ди Руца.

Захваљујући ригорозном поштовању прописа у домену превенције заразе, истиче он, одлучили су да прихвате изазов враћања ове ревије у дворане и поносни су што доприносе да се учини мали корак, премда умјерен и захтјеван, ка враћању у нормалност у једној од најживописнијих средина филмске умјетности на Балкану.

Програм предвиђа неколико премијера у БиХ и биће отворен филмом “Дјеца” сценаристе Матије Тореа у режији Ђузепеа Бонита, који ће бити приказан у истој седмици у Сарајеву, Бањалуци, Мостару и Тузли.

Ревија ће бити настављена филмовима “Хтио сам се сакрити” Ђорђија Диритија, а косценаристе Фреда Вала, “Предатори” Пијетра Кастелита, “Не мрзи” Маура Манћинија.

“Овогодишња селекција одражава покушај да се босанскохерцеговачкој публици наново понуди једна шира слика, не само савремене италијанске кинематографије, него и тематикā /усамљеност несхваћеног умјетника, супротстављање, понекад чак и гротескно, различитих чланова друштва, терет трагичне прошлости кога се тешко ослободити/ универзалног карактера и, штавише, оних који су у складу с очекивањем домаће публике.

У оквиру ревије, специфичан простор биће посвећен и документаристичкој продукцији, на граници између историје западне Европе и балканске Европе, уз пројекцију документарног филма “Богре”, познатог маестра сценаријā Фреда Вале посвећеног богумилској јереси, сниманог и у БиХ.

Италијанска ревија филма биће окончана божићним епилогом, у сјећање на римског глумца Ђиђија Проиетија филмом “Ја сам Деда Мраз” Едоарда Фалконеа.

Ова комедија ће измамити осмијех, премда преноси важну поруку о друштвеном искупљењу, истовремено одајући дужну почаст једном од највећих комичара у историји Италије.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.