RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHKultura

Завршен 14. Омладински Филм Фестивал Сарајево

Свечаном додјелом награда на фестивалској локацији СЕАТ Вилс Суммер Сцреен синоћ је званично затворен 14. Омладински Филм Фестивал Сарајево.

Претходних пет дана, током трајања фестивала, Сарајево је било регионални центар културних дешавања.

Награду за најбољег младог глумца добио је протагонист планетарно популарне Нетфлиx-ове серије “Елите” Андре Ламоглиа који је рекао да му је ово прва награда у животу.

Најбољи кратки филм у категорији ОФФ Схортс је словенски филм “Битс”, редитеља Арона Хорватха, најбољи кратки филм у селекцији ОФФ Генератион Схортс је филм “Данце ин тхис цхаос” из Сјеверне Македоније, редитеља Мурата Зхерка.

Награду публике у селекцији ОФФ Генератион Феатуре однио је филм “Беаутифул Беингс” исландски филм редитеља Гуðмундур Арнар Гуðмундссон.

Специјални гост Фестивала млади исландски глумац Блеар Хиринкссон, за улогу у филму “Хеартстоне” награђен је специјалном наградом за најбољег глумца.

Након свечане церомије затварања публика је уживала у изведбама регионално популарне групе С.А.Р.С.

Захваљујући подршци партнера и спонзора, овогодишње издање Фестивала је било најбоље и најпосјећеније до сада. Приказано је 40 филмова које је погледало више од 8.000 посјетилаца, а укупно је акредитовано 200 гостију.

– Наша је намјера била да Сарајево позиционирамо у центар културних дешавања у регији, да публици пружимо филмове којих нема у кинима у регији, филмове који се углавном приказују на фестивалима. И у томе смо успјели. Филм “Сублиме” до сада је могла видјети само публика 72. издања Берлиналеа, али ево сарајевска публика је друга у Европи која је имала прилику видјети овај филм – рекао је директор Фестивала Кенан Мусић.

Истиче да су ове године имали и посебан програм ОФФ Талкс током којег су редитељи и глумци разговарали са публиком.

– Пуне сале гостију који су поставили десетине питања нашим гостима говоре да смо успјели остварити интеракцију. Ми нисмо фестивал који смао шаље поруке, ми остварујемо двосмјерну комуникацију. Гости су били заинтересовани за све садржаје, али најпосјећенији разговор био је Талкс са Ламогијом – додао је Мусић.

Мусић је посебно поносан што је ОФФ фестивал који пружа прилике и платформу младим глумцима попут госта Фестивала Áскелла Еинара  шеснаестогодишњег  глумца из Реyкјавíка.

– Његова улога у филму “Беаутифул Беингс” (2022) је његов дебитантски филмски наступ, након чега је глумио у неколико реклама на Исланду. Ово је један од његових првих Фестивала и драго ми је што ће се Сарајева сјећати као једног од првих градова који је препознао његов талент – нагласио је Мусић.

Фестивал је одржан под покровитељством Министарства културе и спорта ФБиХ, Министарства културе и спорта Кантона Сарајево, Града Сарајева, Опћине Ново Сарајево, Опћине Центар Сарајево и Висит Сарајево.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.