RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

11.04. Svjetski dan borbe protiv parkinsonove bolesti

Svjetski dan borbe protiv neuro-degenerativnog oboljenja – Parkinsonove bolesti obilježava se 11. aprila. Obilježavanjem se želi podići svijest javnosti o ovoj hroničnoj neurodegenerativnoj bolesti, koja je treći najučestaliji neurološki poremećaj u ljudi.
U svijetu je od Parkinsonove bolesti oboljelo 6,6 miliona ljudi, bolesti koja nije smrtonosna, ali se ne može u potpunosti izliječiti.

Parkinsonova bolest se ispoljava kroz poremećaje pokreta koji se javljaju među starijim ljudima, a nazvana je po ljekaru iz Londona Džejmsu Parkinsonu. On je 1817. godine prvi opisao simptome tog oboljenja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.