RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoMagazin

Pritvor za petoro uhapšenih u akciji ”Taxi”

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor prema pet lica zbog osnovane sumnje da su se  tokom godine na području Brčko distrikta i šire  protivpravno bavili prodajom opojnih droga heroin i marihuana.

Četiri muškarca i jedna ženska osoba iz Brčkog  sumnjiče se da su tokom godine sve do prije dva dana kada su lišeni slobode,  neovlašteno radi prodaje kupovali, držali, prenosili i posredovali u prodaji i prodavali supstance propisom proglašene opojnim drogama.  Osumnjičeni,  čiji su inicijali I.R. (35), A.T. (27)  i A.S. (31),  sumnjiče se da su se tokom zadnjih nekoliko mjeseci bavili neovlaštenim prometom marihuane i heroina. S druge strane,  inkriminacije o prometu  marihuane,  koje se vezuju za osumnjičenog  E.N. (29) i osumnjičenu S.J.P. (25), odnose na period od mjeseca marta ove godine do 17. decembra.

 

Preduzetim istražnim radnjama utvrđena je osnovana sumnja da su osumnjičeni s  ciljem  prodaje  opojnih droga krajnjim korisnicima s područja Brčko distrikta dostavljali marihuanu u paketićima  težine od 0,73 do 9,60 grama.  Dosadašnji rezultati istrage, uključujući tu  i dokaze prikupljene u okviru akcije kodnog naziva “Taksi”, pokazuju da su se neki od njih (A.S. i  I.R ) bavili i prodajom heroina u količinama od 10 do 22 grama. Osim na području Brčkog  sumnja se da su oni heroin prodavali i za kupce sa područja F BiH i Republike Hrvatske.

Nakon što ih je ispitalo u svojstvu osumnjičenog i donijelo naredbu o njihovom daljem zadržavanju, Tužilaštvo je juče podnijelo prijedlog za određivanje pritvora prema njih petoro.  U prijedlogu, koji je  Osnovnom sudu Distrikta dostavljen u večernjim satima,  Tužilaštvo je ocijenilo je da  postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo  neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga (iz člana 232. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).  Uz to,  ocijenjeno je da postoji opasnost da će oni ponoviti krivično djelo, s obzirom na učestalosti radnji  za koje se sumnjiče i njihovu dosadašnju osuđivanost.

Na današnjem ročištu za određivanje pritvora prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH prihvaćen je u cjelosti,  te je osumnjičenima određen pritvor u trajanju do trideset dana.

Izvor:e-Brčko

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.