RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

31.03. – Dogodilo se na današnji dan

1889. – Otvorena je Ajfelova kula, tada najviša građevina u svijetu. Čelična konstrukcija visoka 300 metara postala je jedno od glavnih znamenitosti Pariza. Kulu, sagrađenu povodom Svjetske izložbe u Parizu, konstruisao je francuski inženjer Aleksandar Gustav Ajfel.

1282. – U pobuni Sicilijanaca protiv francuske vlasti pobijeni su svi Francuzi koji su se nalazili na ostrvu. Ustanak poznat pod nazivom “Sicilijanska večernja”, organizovan je pod geslom “Morte alla Francia Italia anela!” (Smrt Francuskoj od Italije). Prema legendi, od početnih slova tog gesla nastao je kasnije naziv “mafija” (mafia).
1492. – Kralj Fernando V Katolički dao je Jevrejima rok od tri mjeseca da pređu u rimokatoličku vjeru ili da napuste Španiju.
1496. – Papa Aleksandar VI formirao je sa Svetim Rimskim Carstvom,Španijom, Venecijom i Milanom Svetu ligu za borbu protiv Turaka.
1547. – Umro je francuski kralj Fransoa I, koji jeBolonjskim konkordatom 1516. osigurao prevlast krune nad rimokatoličkom crkvom u Francuskoj. Od dolaska na prijesto 1515. nastojao je da postane rimsko-njemački car, što je 1519. uspio njegov rival Karlo V, protiv kojeg je potom vodio četiri rata.
1596. – Rođen je francuski filozof, matematičar i fizičar ReneDekart, čije je djelo označilo raskid sa skolastikom i začetak moderne filozofije racionalizma. Svoje učenje objavio je u djelima “Rasprava o metodi” (1637) i “Meditacije” (1641), a dijelom “Geometrija” otvorio je novu epohu u matematici.
1732. – Rođen je austrijski kompozitor Franc Jozef Hajdn, autor više od 100 simfonija i brojnih kamernih i vokalnih djela, kao i austrijske i njemačke himne. Za života je stekao međunarodnu slavu, a njegove kompozicije izvođene su u svim evropskim gradovima.
1811. – Rodjen je Robert Bunsen, njemacki hemičar koji je usavršio po njemu nazvan gorionik, ‘Bunzenovu lampu’, koji je inače izumio Englez Majkl Faradej (Michael Faraday).

1854. – Japan je sa SAD potpisao ugovor o otvaranju luka Šimoda I Hakodate za američk         trgovce. To je bio prvi sporazum o otvranju japanskih luka za trgovinu sa inostranstvom.

1855. – Umrla je Šarlota Bronte (Charlotte Bronte), književnica, autor romana ‘Džejn Ejr'Eyre).

1917. – SAD su od Danske preuzele Zapadnoindijska ostrva u Karipskom moru i nazvale ih Djevičanska ostrva. Sporazum o kupovini tih ostrva za 25 miliona dolara sklopljen je u avgustu 1916.

1939. – Velika Britanija i Francuska su se dogovorile da će podržati Poljsku ukoliko Njemačka preduzme bilo kakve akcije protiv nje.

1948. – Kongres SAD usvojio je Maršalov plan. Tim planom,nazvanim po njegovom tvorcu  američkom državnom sekretaru Džordžu Maršalu dodijeljena je pomoć od 15 milijardi dolara evropskim zemljama za obnovu posle Drugog svjetskog rata.

1959. – Nakon neuspješne protivkineske pobune u Lasi, Dalaj Lama je pobjegao u Indiju gdje je dobio politički azil.

1966. – Lansirana je sovjetska vasionska sonda Luna 10 ka Mjesecu.

 1971. – Američki poručnik Vilijam Keli osuđenje na doživotni zatvor zbog masakra civila tokom Vijetnamskog rata u selu Mi Laj u martu 1968. Kazna mu je kasnije smanjena na 20 godina zatvora.

1979. – Britanski razarač “London” isplovio je iz luke u Valeti,čime su okončane vojne veze    između Velike Britanije i Malte uspostavljene prije 181 godine.

1980. – Umro je američki atletičar Džesi Ovens (Jesse (Owens),jedan od najvećih sportista 20.vijeka, koji je osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. Prilikom dodjeljivanja medalja Adolf  Hitler je napustio ložu da bi izbjegao da se rukuje sa  pobjednikom crncem.

1983. – U zemljotresu koji je razorio kolumbijski grad Popajan poginulo je najmanje 500 ljudi, a  3.000 je osalo bez domova.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.