Magazin

“Алфа Ромео” спојио људе широм бивше Југе

Власници и љубитељи возила познатог италијанског произвођача “Алфа Ромео” окупили су се и дружили током протеклог викенда у Кључу, а ови сусрети започели су прије осам година и од тада се редовно одржавају у различитим градовима.

Више од 80 “алфиста”, како себе називају власници ових модела аутомобила, судјеловало је у склопу догађаја који су помогле и локалне власти ове мале крајишке опћине.

Учесници су специјално за ову прилику дошли из разних крајева Босне и Херцеговине, држава региона, па чак и из Њемачке те Сједињених Америчких Држава.

Организована је промотивна вожња, а потом и изложба аутомобила у центру Кључа. Организатор догађаја била је кључка подружница Клуба “Алфа Ромео” из Зенице, који је сваке године организатор сусрета.

“Започели смо с овим прије осам година и замисао је била да ово буде међународно дружење. С обзиром на то да је у Кључу много ‘алфиста’, одлучили смо да то ове године буде овдје. Алфа Ромео је посебан стил живота, можда то није најбољи аутомобил на свијету, али ми га возимо и највише волимо те сматрамо да је посебан. Због тога волимо рећи да је Алфа Ромео љубав, а све друго су аутомобили”, каже Мухедин Фејзић, предсједник поменутог клуба из Зенице.

Алфа Ромео је специфичан аутомобил и не може га свако вољети, кажу “алфисти”.

У односу на друге марке аутомобила, како воле рећи, издваја га специфична и препознатљива линија његових модела, дизајн, одређене карактеристике погонских агрегата и остало.

На честу примједбу која се може чути у јавности да се често кваре, “алфисти” одмахују руком и кажу како то једноставно није тачно.

“Заљубио сам се у овај аутомобил још у дјетињству, а ово ми је већ осма алфа. Сада возим џулију и одлично ме служи. Аутомобил се мора одржавати, сваки ауто је мање-више исто, ако не водите рачуна о њему, нормално је да ће се кварити”, каже Енес Зулић, који је специјално за ову прилику дошао из Словеније, гдје тренутно живи и ради.

Каже како свом аутомобилу посвећује доста времена, пажње и новца, а то илуструје тиме што га само у току једног дана зна опрати и по пет или шест пута.

Ова марка аутомобила спојила је многе људе из бивше Југославије и шире, а из свега родила су се лијепа и трајна пријатељства.

Организатори у Кључу кажу како ово раде да би показали да је њихов град модеран и европски. У свијету аутомобилизма постоје многе љубави, а “алфисти” поносно кажу да је љубав према Алфа Ромео бренду нешто посебно у свијету аутомобила.

Ова твртка основана је давне 1910. године у Милану, а у деценијама послије тога израсла је у једног од највећих произвођача аутомобила у свијету. Посебно су познати по својим спортским аутима, а од 1911. године судјелују у аутомобилским утркама и такмичењима.

Извор: Независне

Фото: Златан Чекић

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button