RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Amsterdam: Prvi podvodni parking za bicikla u svijetu popunio kapacitete četiri mjeseca od otvaranja

Foto: Anadolija

Prvi parking za bicikla u modernom kompleksu izgrađenom ispod vode u Amsterdamu za manje četiri mjeseca je skoro dostigao maksimalnu popunjenost, što još jednom potvrđuje da se Nizozemska s pravom često naziva i zemljom bicikala.

Smješten preko puta željezničke stanice i to ispod vode, amsterdamski parking za bicikla otvoren je krajem januara i ima kapacitet 7.000 mjesta.

Izgradnja ovog modernog zdanja trajala je četiri godine. Parkingom upravlja lokalna administracija. Prvi dan parkinga je besplatan, a svaki naredni dan se plaća po cijeni od 1.35 eura.

Kompleks ima tri izlaza, uključujući i direktne poveznice sa metro i željezničkim stanicama.

Pored ovog parkinga, iza amsterdamske željezničke stanice nalazi se još jedan parking sa kapacitetom od 4.000 bicikala. Na toj lokaciji postoje još dva parkinga sa kapacitetima od 1.550 i 1.300 bicikala. Dakle u blizini amsterdamske željezničke stanice parking je osiguran za ukupno 13.850 bicikala.

Prema podacima lokalne administracije i kompanije Prorail, željezničku stanicu u Amsterdamu dnevno koristi oko 200.000 ljudi, a mnogi od njih dolaze biciklom.

Zemlja bicikala

Bicikl je neizostavni dio svakodnevnog života u Nizozemskoj, gdje ga koriste svi od djece do staraca.

Sa 17 milijuna stanovnika, Nizozemska je poznata kao “zemlja bicikala“ s 23 miliona bicikala i prosjekom od 1,3 bicikla po glavi stanovnika.

Nizozemska ima 37.000 kilometara biciklističkih staza, koje se približavaju opsegu Zemlje. U Nizozemskoj u prosjeku svaka osoba godišnje biciklom pređe 888 kilometara.

Najveći parking za bicikla na svijetu sa kapacitetom od 12.500 mjesta nalazi se u nizozemskom gradu Utrechtu, a upravo taj glad je proglašen i gradom koji je najnaklonjeniji korisnicima ovog prevoznog sredstva.

Korisnici zadovoljni čistoćom parkinga

Iako stalno radi na unapređenju infrastrukture namijenjene biciklistima, nizozemska vlast teško stiže korak potreba koje se proizilaze iz sve većih potreba biciklista, a posebno u centrima velikih gradova.

Mještanin Amsterdama Andrej Averjanov (33) za Anadoliju je kazao da život ne može zamisliti bez bicikla.

“Život u gradu je nemoguć bez bicikla. Prethodno parkiralište nije izgledalo dobro, bilo je prljavo, vrlo je bilo teško pronaći mjesto i nije bilo sigurno. Srećom, otvorili su ovo novo mjesto. Ovo je vrlo ozbiljan napredak. Čišće i sigurnije parkiralište“, kazao je Averjanov.

I 30-godišnja Medison Luk rekla je da je zadovoljna novim parkingom i da je njen dvotočkaš sada siguran i zaštićen i od kiše.

“Sviđa mi se ovdje, čisto je i besplatno je prva 24 sata“, rekla je Luk.

Liz Vutsfeld, koji zbog svog posla putuje na relaciji Amsterdam-Hag, rekao je da je novo parkiralište produžilo njegov put, a da je prethodno parkiralište bilo vrlo blizu željezničkog perona.

“Prednji dio novog parka obično je pun, potrebno mi je deset minuta da odem do voza nakon parkiranja bicikla straga“, rekao je Vutsfeld.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!