RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Bebek pjevao pravoj Selmi!

Poslije 38 godina od nastanka čuvenog hita “Bijelog dugmeta”, pjevač Željko Bebek sreo se sa 83.godisnjom Selmom Borić kojoj je pjesnik Vlado Dijak posvetio čuvene stihove. Susret je upriličen u emisiji na HRT-u,  a Bebek, koji je s Bijelim dugmetom “Selmu” snimio 1974. godine rekao je kako je to bio veoma emotivan susret.

Priča o nastanku pjesme veoma je interesantna, posebno što je riječ o ljubavi koja datira još od posle Drugog svjetskog rata. Pjesnik i humorista Vlado Dijak je  te godine bio zaljubljen u Selmu Borić, koja je pohađala Drugu žensku gimnaziju u Sarajevu, a pošto su joj roditelji živjeli u Zenici, često je odlazila kući vozom. Jednom prilikom ponudio se da joj ponese kofere do željezničke stanice, ali ni tada nije skupio hrabrosti da joj izjavi ljubav, pa je zato, ispraćajući je sa perona dok mu je ona mahala iz kupea, izgovorio rečenicu koju je kasnije pretočio u hit baladu “Putuj, Selma, i molim te ne naginji se kroz prozor”. Selma je za pjesmu saznala tek 1962. godine kada joj je otac poslao novinski članak u kojem je bio objavljen hit.

Tim povodom reditelj Srđan Šarenac snimio je dokumentarac o Selmi Borić u kojem on, dvije decenije poslije pjesnikove smrti, kreće istim vozom kojim je prije pola vijeka Selma otišla i na fakultet u Zagreb, samo što je ovom prilikom otišla da posjeti grob Vlade Dijaka. U filmu se mogu čuti i svjedočenja Gorana Bregovića, Željka Bebeka, Vuka Krnjevića, pa i njenog bivšem supruga Josipa.

Borićeva je pjesmu “Selma” prvi put i čula u Zagrebu 1975. godine na koncertu “Bijelog dugmeta”, a kada je program završen, otišla je iza bine i rekla Bregi i njegovim kolegama da je upravo ona ta Selma o kojoj pjevaju, ali su oni u početku bili sumnjičavi. U filmu Selma priznaje da je i ona bolovala za njim, pogotovu kada je napustio studije u Zagrebu pošto mu je ponestalo novca. U međuvremenu, Borićeva je i sama počela da piše stihove i prije dve godine je objavila zbirku poezije “Selma putuje na fakultet” u kojoj se nalazi i pjesma “Sjećanje na Vladu”.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.