Magazin

Bečki javni prevoz tokom prošle godine prešao udaljenost od Zemlje do Marsa

​Bečki metro, autobusi i tramvaji su prešli ukupno 78 miliona kilometara u toku prošle godine, što otprilike odgovara udaljenosti od Zemlje do Marsa. Na taj način se ostvarila ušteda od preko pola miliona tona CO2.

Iako se, prema procjenama, broj putnika još uvijek nije približio visokoj razini prije pandemije, 2021. nije bilo pauze za bečku flotu od gotovo 1.000 sredstava javnog prevoza.

U proteklih dvanaest mjeseci javni prevoz u Beču uspješno je prešao oko 78 miliona kilometara. Da su se putnici odlučili za korištenje automobila umjesto autobusa, tramvaja i podzemne željeznice, proizveli bi oko 550.000 tona ugljen dioksida.

Ipak, rekord je postavljen 2019. godine kada je broj pređenih kilometara iznosio 78,1 milion. Sredstva javnog prevoza dnevno su prelazila približno 214.000 kilometara, što odgovara više od pet krugova oko Zemlje.

Najdužu rutu 2021. godine Bečlije su prešle u autobusima, gotovo 39,5 miliona kilometara. Nakon njih dolaze tramvaji sa 23,3 miliona kilometara te podzemne željeznice sa 15,2 miliona kilometara.

“Bilans pokazuje šta dobro razvijena mreža javnog prevoza – poput ove koju imamo u Beču – može učiniti u smislu aktivne zaštite klime. Veliko hvala svim putnicima koji su ostavili automobile i putovali podzemnom željeznicom, tramvajem i autobusom”, izjavio je član bečke vlade, zadužen za javni prevoz Peter Hanke, koji je oduševljen ovogodišnjim rezultatima.

Putnici “Wiener Linien” u Beču se smatraju i jednim od najpoštenijih u Evropi. Protekle godine od oko tri miliona kontrolisanih osoba samo 2,7% se “švercalo”, što je vjerovatno najniži postotak u Evropi.

U Berlinu taj postotak iznosi 3% putnika, u Hamburgu i Frankfurtu oko 5%, dok je u Parizu zabilježeno čak 10%.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Back to top button