Magazin

Biciklisti u Japanu plaćaju kaznu ako previše zvone

U Japanu, kao i u mnogim drugim zemljama, sve više se koristi bicikl, prevozno sredstvo koje je posebno u toku pandemije koronavirusa postalo jako popularno. Međutim, vlasti u Japanu su odlučile da pojačaju kaznenu politiku prema nesavjesnim biciklistima.

Zakon će stupiti na snagu 30. juna, a u njemu će se naći novi propisi vezani i za nepažljive vozače automobila. Po novim propisima, između ostalog, zabranjuje se zvonjava koja uznemirava ostale bicikliste, nepotrebno kočenje i blokiranje biciklističke staze, koje su, na primjer, u Tokiju poznate po zvojoj bezbjednosti.

Biciklisti stari 14 i više godina biće obavezni da pohađaju kurs o bezbjednosti u saobraćaju ukoliko dva puta u roku od tri godine prekrše pravila. Ukoliko ne upišu kurs, platiće kaznu od 500 evra.

Agencija Kjodo navodi da je prošle godine japanska saobraćajna policija registrovala više od 26.000 slučajeva opasnog ponašanja biciklista, od kojih je samo 328 prošlo kurs o bezbjednosti.

Prošle godine zabilježeno je 80.000 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestovali biciklisti, a smrtno je stradalo 433 povrijeđena.

Izvor: Nezavisne

Foto: pixabay.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
Close