RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoMagazin

Брчански социјалисти п(р)озвали Владу дистрикта да потпише Општи колективни уговор

Иако је 1 мај симбол борбе за радничка права и радничке солидарности, овај празник рада у дистрикту Брчко и ове године биће обиљежен и радно и парадно. Радници ће морати радно обиљежити овај, за раднике најзначајнији празник, без обзира на висину наднице и услова рада, јер се ни донесене одлуке и закони о празницима и нередним данима од стране власти и послодаваца не поштују.

Општи колективни уговор који би требао да регулише права и обавезе запослених и послодаваца, у Дистрикту још није потписан иако је последњих година много пута најављиван. Они који владају и који се не брину што су радничке плате у дистрикту најниже у БиХ и што неки послодавци годинама не уплаћују   доприносе за ПИО и МИО , запослене држе у скоро ропском односу, зато што се не поштују радничка права,1 мај ће обиљежити парадно, уз богату трпезу и музику, а хиљаде незапослених, велики број оних који раде а не примају плате, хиљаде оних којима животи неповратно пролазе у понижењу и безнађу сиромаштва и не помишљају да се одазову на позив за уранке и славља. Данас, нажалост, велики број грађана није у могућности остварити једно од основних права- право на рад. Због тога нас 1 мај, који је и симбол радничког страдања и борбе за права, снажно обавезује да свакодневно улажемо максималне напоре како бисмо мијењали такво стање.

ОО Социјалистичке партије ће учинити све како би наредни првомајски празник у Дистрикту био дочекан уз знатно веће поштовање радничких права и пуно већи број запослених, како би га уистину прослављали они на које се и односи. И на крају свим радницима у јавним и приватним предузећима, представницима синдиката и свим грађанима Дистрикта, честитамо овај велики празник, са жељом да га проведу у миру, здрављу и празничном расположењу.

 

ОО СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.