RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Crni biber: kralj svih začina

Crni biber, u botanici poznat i pod nazivom Piper nigrum, začin je koji ima niz zdravstvenih pogodnosti. On sadrži antioksidante, kao što su vitamini A i C te jedinjenja kao što su piperin, likopen, karoteni, zeaksantin i kriptoksantin koja pomažu u uklanjaju štetnih slobodnih radikala, na taj način sprečavajući pojavu raka, problema sa jetrom i kardiovaskularnih oboljenja. Pored toga, crni biber ima diaforetička (potiče znojenje) i diuretička svojstva (potiče mokrenje). O drugim ljekovitim svojstvima saznajte u nastavku teksta.

  • Crni biber je široko priznat kao sredstvo protiv nadimanja, supstanca koja pomaže u stimulaciji čula ukusa kako bi se povećalo lučenje hlorovodonične kiseline čime se poboljšava probava. Pravilna probava dovodi do prevencije dijareje, zatvora i crijevnih gasova.
  • Vitiligo je oboljenje u kojem su dijelovi kože depigmentisani (svjetliji od ostatka kože). Piperin koji se nalazi u crnom biberu potiče kožu na proizvodnju pigmenta čime se sprečava depigmentacija.
  • Piperin koji se nalazi u crnom biberu ima anti-depresivna svojstva. On povećava proizvodnju endomorfina, hemijske supstance prisutne u mozgu i koja nas oslobađa od boli i koja obnavlja mentalno zdravlje. Crni biber, takođe, stimuliše centralni nervni sistem i poboljšava kognitivne funkcije.
  • Crni biber se bori protiv mikroba i uništava bakterije i patogene koji uzrokuju prehladu te sprečava začepljenje nosa. On je bogat izvor vitamina C koji se bori protiv prehlade i gripa. Biber povećava znojenje i uklanja sluz u grudnom košu i nosu čime se uništavaju uzročnici gripa.
  • Crni biber poboljšava zdravlje zuba. On smanjuje upalu desni te ublažava akutni bol zuba. Crni biber u prahu i malo soli, kada se nanesu na bolni zub, mogu smanjiti zubobolju.
  • Prisustvo životnih minerala kao što su kalcijum, željezo i kalijum, u crnom biberu, mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Povećan nivo natrijuma u krvi se smatra jednim od glavnih razloga visokog krvnog pritiska. Crni biber sadrži kalijum koji snižava nivo natrijuma i reguliše krvni pritisak.
  • Osim što sadrži antioksidante, crni biber je bogat mineralima, kao što su: željezo koje “učestvuje” u stvaranju krvnih zrnaca, kalijum koji reguliše krvni pritisak, cink koji pomaže u smanjenju nivoa lošeg holesterola, hrom koji poboljšava metabolizam, mangan koji potiče izgradnju kostiju i metabolizam, magnezijum koji je dobar za zdravlje nerava i mišića te kalcijum koji je neophodan za zdravlje kostiju i zuba. Crni biber pomaže i da razvijete imunološki sistem.

U našem podneblju, crni biber se (kao i druge vrste bibera) uglavnom koristi kao začin koji “poboljšava” okus supe. Međutim, on se može koristiti kao dodatak skoro svim salatama i preljevima za salatu. Takođe, sva ostala slana jela će imati puno bolji okus uz njegovo prisustvo. Osim toga, da li ste probali jagode i biber?

Izvor:.minimagazin.info

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.