RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Čuvari zdravlja – Vježbe protiv spondiloze

Okoštavanje može zahvatiti bilo koji dio kičmenog stuba, ali najčešće je riječ o bolovima i ukočenosti u vratu i rameno-lopatičnom pojasu i donjem dijelu leđa, odnosno cervikalnom i lumbalnom sindromu.

Simptomi kao što su potiljačne glavobolje, vrtoglavice, bolovi i trnjenje u rukama i nogama, slabost mišića i smanjenje osećaja dodira su ozbiljni znaci zbog kojih bi trebalo potražiti pomoć ljekara.

Da bi spriječili pojavu simptoma i okoštavanje između pršljenova važno je jačanje muskulature. Predlažemo vam nekoliko vježbi koje su korisne za sprečavanje pojave i daljnjeg razvoja spondiloze.

“Otvaranje” koljena

Ruke opružite pored tijela, a noge savijte. Lagano podižite glavu, zatim vrat i gornji dio lopatica, dok istovremeno rukama širite koljena tako što ih dlanovima potiskujete s unutrašnje strane, a otpor pravite samim koljenima. Zadržite položaj podignute glave i lopatica, s otporom koji pravite koljenima pet sekundi. Ponovite vježbu deset puta.

Noga-ruka

Zauzmite “četveronožni” položaj. Dlanovi treba da su postavljeni tako da odgovaraju širini ramena i pogled usmjerite na prostor između dlanova. Podignite istovremeno suprotnu ruku i nogu, ali samo toliko da ostanu u liniji s trupom. Zadržite položaj pet sekundi. Spustite nogu i ruku u početni položaj pa ponovite drugom rukom i nogom. Ponovite vježbu pet puta za obje strane.

Pravljenje otpora

Lezite na leđa, savijte koljena i laktove pod uglom od 90 stepeni te stisnite šake. Zatežite mišiće stomaka, dok donjim dijelom leđa pritišćete podlogu. Dok izdišete zrak, zadržite kontrakciju mišića pet sekundi. Ponovite vježbu deset puta s pauzama od deset sekundi.

Izdržaj u ravni

Lezite na stomak tako da se oslanjate na podlaktice. Podižite tijelo od podloge zatezanjem mišića leđa, stomaka i karlice i podižući se na vrhove nožnih prstiju. Glava, kičmeni stub i noge trebaju uvijek biti u istoj ravni. Zadržite položaj zategnutih mišića pet sekundi. Ponovite vježbu deset puta s pauzama od deset sekundi.

Izvor: https://www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.