RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Da li je konačno otkriveno kako su građene egipatske piramide?

Fizičari fondacije FOM i Univerziteta u Amsterdamu otkrili su da su stari Egipćani prilikom izgradnje piramida koristili mudar trik da bi lakše transportovali kamene blokove.

Oni bi nakvasili pesak, po kome su na sankama vukli kamenje, a odgovarajuća količina vode omogućavala im je da prepolove broj neophodnih radnika.

U časopisu “Fizikal rivju leters” naučnici navode da su eksperimenti pokazali da se sa povećanjem krutosti peska potrebna vučna snaga srazmerno smanjuje.

Kada se voda doda pesku nastaju tzv. kapilarni mostovi, tj. sitne kapi vode koje međusobno povezuju zrnca peska.

Uz odgovarajuću količine vode, mokar pustinjski pesak postaje otprilike dvostruko krući od suvog peska, a sanke mnogo lakše klize po čvrstom pustinjskom pesku zato što se on ne gomila ispred sanki kao kada je suv.

Egipćani su to očigledno znali.

Na oslikanom zidu grobnice egipatskog vladara Djehutihotepa jasno je uočljiva osoba koja vuče sanke i sipa vodu neposredno ispred njih. 

Izvor:Blic

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!