RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Da li znate zašto superheroji nose donji veš spolja?

I dok postoje brojne teorije u vezi sa poreklom ovog neobičnog trenda, pravi razlog je prilično prost.

Sudeći po Džulijusu Švarcu koji je bio urednik DC Comicsa od 1944. do 1986. godine, donji veš koji se nosi spolja preuzet je od cirkuskih izvođača i rvača u eri u kojoj su prvi superheroji nosili donji veš preko helanki.

Takođe, treba napomenuti da rvači, cirkuski izvođači i superheroji zapravo nisu nosili donji veš, već uzak šorc sličan donjem vešu preko svojih helanki,

S obzirom na činjenicu da su superheroji izuzetno atletski nadareni i izvode neverovatne akrobacije dok se bore sa zločinom, bilo je sasvim prirodno da ovaj stil oblačenja bude usvojen od strane najranijih crtača za njihove likove.

Prve reprezentacije ovog stila mogu biti viđene u Flešu Gordonu (1934), koji je delom predstavljao i inspiraciju za Supermena (1938). Jedina razlika odnosi se na boju njihovih uniformi i plaštu. Supermen je takođe jedan od prvih, ako ne i prvi, heroj koji je imao plašt.

Još jedan zanimljiv podatak odnosi se i na to da Supermen originalno nije zamišljen kao superheroj sa drugog sveta kakvim ga danas poznajemo. Umesto toga, on je bio Bil Dan – negativac bez kose koji je želeo da vlada svetom u stripu iz 1933. godine pod nazivom “Reign of Superman”.

Godinu dana nakon ove priče, Supermen se ponovo vraća, ali ovaj put kao heroj.

DC Comics je takođe odlučio da njegovo ime bude promenjeno iz Dil Dan u Klark Kent po slavnim glumcima Kentu Tejloru i Klarku Gejblu.

Izvor:B92

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.