RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Danas je Svjetski dan kroasana: Donosimo vam najukusniji recept

Kroasanu, omiljenom pecivu malo tko može odoljeti. Iako glasi kao francusko pecivo, kroasani su zapravo nastali u Austriji za vrijeme turske opsade Beča 1863. godine. 

Kada su Turci namjeravali napasti Beč pekari, koji prvi se bude, su upozorili ostale i tako pomogli njegovoj obrani. Kako bi obilježili taj događaj napravili su kroasan koji su oblikovali prema turskom najpoznatijem simbolu u obliku polumjeseca.

U Francusku ga je donijela princeza Marija Antoaneta, kćer austrijske carice Marije Terezije. To austrijsko pecivo Francuzi su zbog njegovog oblika preimenovali u Croissant de lune.

Na početku je to bilo samo pecivo za bogate, ali tijekom 19. stoljeća se toliko raširio da je postalo omiljeno pecivo i srednje klase. Danas ima svoj praznik, 30. siječnja, što pokazuje koliko je popularan.

Proslavite i vi ovaj dan uz ovaj recept za savršene kroasane:

Sastojci:
700 g brašna
1.5 vrećica suhog kvasca
3 dl mlijeka
2 jaja
3 žlice šećera
1 mala žlica soli
125 g maslaca
0,5 dl ulja

Priprema:
U odgovarajuću posudu staviti brašno, sol, 2 žlice šećera, suhi kvasac razmućen s malo toplog mlijeka i šećera, jedno jaje, i jedan bjelanjak (jedan žutanjak sačuvati za premazivanje kroasana), ulje i mlijeko.

Zamijesiti tijesto i odložiti da se diže. Gotovo tijesto zamijesiti, podijeliti na osam jednakih dijelova. Nakon toga otopiti maslac kojim se premazuje tijesto. Svaki dio razvaljati posebno, premazati maslacem i posložiti jednu preko druge. Razvaljati tijesto, izrezati na osam trokuta i uvijati od šireg dijela ka užem, u obliku kroasana. Premazati ih žutanjkom. Kroasane peći 15 do 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzijevih.

Dobar tek! 🙂

Izvor: radiosarajevo.ba foto: foodnetwork.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Од сутра у Брчком потпуна обустава издавања лијекова на рецепт

Radio Brčko