RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Од сутра у Брчком потпуна обустава издавања лијекова на рецепт

Апотеке Брчко дистрикта ће од сутра, 1. марта у потпуности обуставити издавање лијекова на рецепт.
Наводи се ово у допису упућеном данас на адресу Фонда здравственог осигурања, али и градоначелника, предсједника Скупштине и посланика, те шефа Одјељења за здравство и остале услуге.

Раније смо већ писали да би одлука брчанског Фонда здравственог осигурања могла грађане коштати лијекова “на рецепт” односно оних лијекова који се налазе на есенцијалној листи.

Предсједница Удружења апотекара „Апотекар“ Сарајка Сломић, раније је за наш портал рекла да је издавање лијекова на рецепте главна дјелатност апотека и ако нема адекватне накнаде за такав рад не може се рентабилно пословати.

„Брчко дистрикт једини у БиХ издаје терапију и лијекове на рецепт за два мјесеца и добија се јeдна накнада за ту услугу, што није случај у осталим дијеловима наше земље, јер се у другим градовима рецепти издају на мјесечном нивоу“, каже Сломић.

Према њеним ријечима, цијена услуге коју је плаћао Фонд до сада је била 1,43 КМ са ПДВ-ом.

Сломић каже да су брчански апотекари у неповољнијем положају у односу на колеге из других градова и истиче да се у Кантону Сарајево таква услуга плаћа 1,90 КМ, у Зеници 1,65 КМ док је у Републици Српској исто као и у Брчком.

У Брчком има 80 приватних апотека и највећи дио зараде долази им кроз пословање са Фондом здравственог осигурања који је, према подацима из прошле године, за ове услуге издвојио нешто више од 600.000,00 КМ.

Цијене лијекова са есенцијелане листе које прописује Фонд су исте по којим се и набављају од веледрогерија тако да маржа на те лијекове и не постоји, тврде апотекари.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Uskoro niža cijena lijekova u BiH?

Radio Brčko

Brčko: Obustavljaju se sve deložacije porodica koje se nalaze u stanju socijalne potrebe

Radio Brčko

Građani ne mogu do lijekova, pao sustav u cijeloj Hrvatskoj

Radio Brčko