RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Danas je Svjetski dan pčela – najvažnijih živih bića na Zemlji! Evo što sve morate znati o medu

Med je čudo prirode poznato čovjeku od davnina i sastavni dio svake kućne ljekarne. Danas se med iznimno cijeni zbog znanstveno dokazane kvalitete i brojnih dobrobiti za ljudski organizam i očuvanje onog najvrijednijeg – zdravlja. Upoznajte podrobnije ovo „tekuće zlato“ i saznajte neke fascinantne činjenice o medu.

 

Med je zasigurno najzdravija namirnica u prirodi. Sadrži gotovo sve sastojke koji sačinjavaju ljudski organizam. Osim finog ukusa, ima i ljekoviti ali i kulinarski potencijal. Stoga svakako zaslužuje naziv „tekuće zlato“. Sadrži 24 različite vrste prirodnih šećera, preko 100 različitih korisnih tvari, aminokiselina, različitih vitamina (C, D, E, K, B1, B2, B5, B6), željezo, magnezij, natrij, kalij, kalcij, fosfor, cink, jod, bakar, krom i selen i druge tvari koje zajedno čine jednistveni zdravi „koktel“, piše na svojim stranicama Pčelarstvo Radošević. Naravno, različite vrste meda variraju i u tim svojstvima.

Nije svaki med isti. Svojstva meda ovise o vrsti biljke, zemlji porijekla i godišnjem dobu. Svaki med ima svoju specifičnu boju, teksturu i okus. Ipak, jedno je zajedničko – svaki med je slastan i zdrav.

Propolis i matična mliječ također su visokovrijedni i visokokompleksni proizvodi pčela koje ljudi stoljećima cijene i koriste.

Med je za pčele ujedno i hrana i zimska zaliha, a pčelari prikupe samo med koji pčele ne uspiju same pojesti.

Svaki prirodni med kristalizira. Kristalizacija je znak da je med prirodnog podrijetla. Ako mu želite povratiti tekuću strukturu, zagrijte med u kupki od blago tople vode. Nikako se ne preporuča zagrijavanje meda u mikrovalnoj pećnici jer tako uništavamo sve njegove vrijedne enzime. Prilikom stavljanja meda u čaj morate paziti da čaj nije prevruć jer med gubi ljekovita svojstva na temperaturi višoj od 40 °C.

Ako je medu istekao rok, nemate razloga za brigu. Ipak, čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu. Tako ga možete koristiti i mjesecima nakon roka na ambalaži. Smatra se da dobro skladišten med ima neograničen rok uporabe. Jestiv med pronađen je čak u grobnici faraona Tutankamona staroj 3000 godina.

Za konzumaciju meda ne preporuča se koristiti metalnu žličicu jer prilikom korištenja metala može doći do reakcije organskih kiselina i metala, pa radije koristite drvenu, porculansku ili plastičnu žlicu.

Med je najkorisniji ako ga rastopite u toploj tekućini, npr. čaju i popijete ili ga nekoliko minuta držite pod jezikom. Na ovaj način ćete u organizam unijeti najviše ljekovitih tvari iz meda. Djeci se ne preporuča davati med prije navršene prve godine života.

Proizvodnja meda te pčelinje oprašivanje iznimno je važno za sav biljni svijet – o njemu ovisi čak trećina naše prehrane. Stoga je nužno štititi pčele kako bismo zaštitili prirodu i čovječanstvo, jer i mi smo dio prirode te sve što pogađa nju, neminovno pogađa i nas. U današnjem globaliziranom svijetu med se sve više proizvodi „na veliko“ uz pomoć iznimno agresivnih umjetnih metoda koje narušavaju prirodnu sofisticiranost tog procesa, kao i kvalitetu samog proizvoda. Javlja se i zabrinutost zbog sve većeg izumiranja pčela jer one teško podnose zagađenja i otrove u okolišu. Danas su pčele zbog uporabe pesticida, onečišćenja zraka i voda iznimno ugrožene. Također je zabrinjavajuć način kako se pčele „proizvode“, izvoze, transportiraju duž kontinenata, nasilno „sele“ sa farme na formu, od zadatka do zadatka, što rezultira razdvajanjem kolonija i izlaganjem pčela stresu. U svrhu zarade i hiperprodukcije meda, pčelama se remeti njihova prirodna ravnoteža. Veliki proizvođači često zaboravljaju koliko su pčele od iznimne važnosti za održavanje sklada u prirodi. Jedino organska proizvodnja meda garantira netaknuti prirodni proces proizvodnje meda. Organska proizvodnja poštuje prirodne zakone, ne remeti prirodnu ravnotežu pčela i ne koristi pesticide i antibiotike. Jedino je organski med siguran za zdravlje.

Izvor: vecernji.hr

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.