RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Deset grešaka prilikom tretiranja kose

Pogledajte deset najvećih grešaka koje devojke prave prilikom tretiranja.

1. Češljanje prilikom pranja

Kosa je najslabija kada je mokra, ali tada se i najviše mrsi. Kako biste ovo bar djelimično spriječili, očešljajte je prije pranja. Ako je potrebno ponoviti postupak pod tušem, nanesite balzam na kosu i razmrsite je polako prstima, zatim raščešljajte rijetkim češljem.

2. Češljanje samo krajeva

Činjenica je da prečesto češljanje kose izaziva njeno lomljenje, ali prirodna masnoća kože glave je najbolji balzam. Masirajte tjeme drvenom četkom sa čekinjama, kako biste podstakli cirkulaciju, zatim očešljajte kosu od korijena do krajeva kako biste joj dali sjaj.

3. Svakodnevno pranje kose

Svakodnevno pranje kose nije preporučljivo. Voda spira prirodne masnoće glave i tako ostavlja kosu bez sjaja i umrtvljenu. Ako već morate to da radite, koristite blage preparate za njegu kose.

4. Prevelika upotreba regeneratora

Većina djevojaka koristi balzam samo za krajeve kose, kako bi spriječile njihovo pucanje, međutim preporučljivo je nanositi ga od korijena, ali u ograničenim količinama. Nemojte pretjerivati, koristite taman toliko da možete da je razmrsite. I obavezno ispirajte kosu sve dok voda ne postane bistra.

5. Nekorištenje praparata za zaštitu od toplote

Toplota je jedan od najvećih faktora štetnih po kosu. Ali ako vaša kosa ne može da prođe bez tretiranja fenom, obavezno koristite sredstva za zaštitu od toplote. Postoji veliki izbor silikona i ulja, koje možete da nanesete prije sušenja kose, a zatim fen podesite na srednju temperaturu, kako biste spriječili momentalna oštećenja.

6. Sušenje peškirom

Većina proizvoda se koristi nakon što kosu prosušite peškirom, međutim preveliko trljanje može da dovede do oštećenja i pucanja. Umesto toga samo lagano upijte višak vode sa kose i zatim protresite. Više vremena će joj trebati da se osuši, ali će zato biti zdravija.

7. Upotreba pegle na vlažnu kosu

Upotreba vrućih aparata na vlažnu kosu može da spali folikule i dovede do pucanja vlasi. Prije upotrebe pegle kosa mora da bude apsolutno suha.

8. Upotreba lakova za kosu prije feniranja

Lakovi za kosu puni su alkohola koji prilikom kontakta sa vrelinom gori, automatski pržeći kosu. Ovakve preparate koristite isključivo nakon sušenja.

9. Redovno tapiranje kose

Ovo je trik koji svaka devojka s vremena na vrijeme koristi. Međutim, tapiranje kose gustim češljem dovodi do oštećenja kutikule i ispucale kose. Danas postoje razni preparati za volumen, bolje se opredijelite za neki od njih, a povremeno možete da se vratite na ovaj dobro poznat metod.

10. Pokušaj tretiranja rascvjetalih krajeva

Onog trenutka kada se krajevi rascvjetaju, ne postoji preparati koji bi to mogli da poprave. Jedino rješenje je da je zaštitite, tako što ćete da izbjegavate prečesto pranje, sušenje peškirom, upotrebu fenova i pegli, ili da se jednostavno ošišate. Uz to postoje preparati kao što je arganovo ulje ili vosak, koje možete preventivno da nanosite na krajeve.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.