Magazin

Dogodilo se na današnji dan

– 1535. Španjolski konkvistador Francisco Pizarro osnovao je Limu, sada glavni grad Perua.

– 1689. Rođen francuski filozof Charles Louis de Secondant Montesquieu, autor kapitalnog dijela “Duh zakona” u kojem je razvio teoriju o podjeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, koja je postala temelj parlamentarne demokracije.

– 1779. Engleski moreplovac James Cook otkrio Havaje, koje je nazvao Sandwich otoci, po imenu lorda Sandwicha.

– 1882. Rođen engleski pisac Alan Alexander Milne, autor popularnih romana za djecu. Poznata su njegova djela “Kad smo bili vrlo mladi”, “Winnie Pooh”, “Sad nas je šestoro” i mnoga druga.

– 1904. Rođen američki filmski glumac engleskog porijekla Archibald Alexander Leach, poznat kao Cary Grant, sjajan komičar u komedijama Howarda Hawksa i tumač karakternih uloga u filmovima Alfreda Hitchcocka.

– 1909. Rođen Oskar Davičo, srpski pjesnik, romanopisac, esejist i scenarist koji je izvršio značajan utjecaj na srpsku poeziju.

– 1919. Francuski premijer Georges Clemenceau otvorio Versajsku mirovnu konferenciju nakon okončanja Prvog svjetskog rata Mirovnim ugovorom, potpisanim 28. lipnja.

– 1919. Walter Owen Bentley osnovao Bentley Motors Limited, engleskog proizvođača luksuznih automobila. Od 1998. Bentley je u vlasništvu Volkswagen Grupe.

– 1936. Umro engleski pisac Rudyard Kipling, dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Njegova proza oslikava život u Indiji, u kojoj je rođen, s izuzetnim smislom za svijet djece i životinja. Poznata su mu djela “Knjiga o džungli”, “Hrabri kapetan”, “Kim” i druga.

– 1955. Rođen Dario Džamonja, bosanskohercegovački pisac, novinar i kolumnista u časopisima “Slobodna Bosna”, “Oslobođenje”, “Kolumnista” te urednik u časopisu “Lica”.

– 1956. Rođen američki glumac Kevin Costner, protagonist filmova “Silverado”, “Tjelohranitelj”, “Robin Hood”, “Nedodirljivi”. Redateljski je debatirao s filmom “Ples s vukovima” za kojeg je dobio dva Oscara, za režiju i za najbolji film.

– 1974. Umro hrvatski slikar Oscar Herman. Bio je član istaknute skupine hrvatskih slikara poznate pod nazivom “Munchenski krug”.

– 1977. U zrakoplovnoj nesreći na putu za Sarajevo poginuo predsjednik Vlade SFR Jugoslavije Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i još šest putnika i članova posade.

– 1977. U najtežoj željezničkoj nesreći u Australiji 80 je osoba poginulo kada je vlak u Sydneyu udario u betonski most.

– 1987. Umro Sergio Blažić, hrvatski pjevač i član hard rock sastava Atomsko sklonište.

– 2002. Vlada afričke države Sierra Leone objavila je kraj građanskog rata tijekom kojega je ubijeno oko 50.000 osoba, većinom civila.

– 2015. Svjetska zdravstvena organizacija objavila da je u Maliju od epidemije ebole umrlo više od 6.500 ljudi.

(FENA) C.K.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button