Magazin

Долар у успону, евро ослабио

Долар је кренуо данас узлазном путањом на трговању у Лондону, након што су поједини званичници америчких Федералних резерви (ФЕД) одбацили идеју да би овонеђељни подаци о инфлацији у САД могли да подстакну централну банку да успори пооштравање монетарне политике.

Доларски индекс, који мјери вриједност америчке валуте према главним ривалима, порастао је за 0,2 посто на дневном нивоу, на 105,28 поена, након четвородневних губитака који су га довели у минус од 1,2 процента у односу на прошлу недељу, преноси Ројтерс.

Јапански јен је поново у дефанзиви према америчкој валути, с обзиром на то да је долар ојачао за 0,3 одсто на 133,345 јена.

Евро је ослабио за 0,2 процента на 1,0295 долара, а британска фунта је потонула за 0,3 одсто на 1,2175 долара, при чему је изостала рекација тржишта на статистичке податке према којима је британски БДП у јуну пао за 0,1 посто, мање него што се очекивало.

Евро је под притиском проблема с којима се носи Европа због рата у Украјини, а међу којима су тешкоће са обезбјеђењем неруских извора енергије, као и удар који трпи њемачка економија због оскудних падавина, усљед чега је ниво воде на Рајни, њемачкој трговачкој артерији, пореметио транспорт и повећао трошкове превоза за више од пет пута.

Њемачка Комерцбанка је у биљешци за клијенте навела да је ревидирала своју прогнозу курса евро/долар наниже, јер очекује рецесију у еврозони као основни сценарио, који је раније био „сценарио ризика”. Комерцбанка предвиђа да ће евро пасти на 0,98 долара у децембру и да се неће опоравити све до посљедњих мјесеци 2023.

Подаци о јулској инфлацији у САД, који су били нижи него што се предвиђало, подстакли су спекулисање на тржиштима да би ФЕД могао да буде мање агресиван с подизањем кључне каматне стопе.

Међутим, званичници ФЕД-а су јасно ставили до знања да ће истим темпом наставити с пооштравањем услова задуживања. Председница ФЕД-ове филијале у Сан Франциску Мери Дејли изјавила је синоћ да је отворена за још једно повећање стопе за 75 базних поена у септембру, како би се сузбила превисока инфлација.

Тржишни актери сада дају око 38,5 посто шанси повећању референтне камате ФЕД-а за 75 базних поена на септембарском заседању, и 61,5 одсто шанси повећању стопе за 50 базних поена.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button