RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Druga strana medalje: Nekom rat – nekom brat

Dok se u mnogim dijelovima BiH organizuju dobrotvorne akcije za sakupljanje hrane i drugih potrepština za ugrožene građane, koji su zbog poplava odsječeni i izgubili su sve ili veliki dio svoje imovine, neki su u stanju prirodne nesreće pronašli dodatni način zarade.

Brojni trgovci iz manjih gradova BiH odlučili su da zarade na nevolji građana, pa su povećali cijene, najčešće vode, koja je građanima najneophodnija, a zatim brašna i drugih namirnica. Veliki broj građana danas je putem medija, te direktnim pritužbama kantonalnim inspekcijama, ukazivao na ovaj problem, pišeOslobođenje.

Problem su manje trgovine, u kojima je cijena litra vode povećana za 0,5 KM do marke. Naše ekipe su cijeli dan bile na terenu i sankcionisale ovakve slučajeve, a organizovali smo i općinske inspekcije da nam pomognu. Sve prekršioce ćemo kazniti, a kako se uglavnom radi o prodavnicama koje ne izdaju fiskalne račune, kazne će biti 3.000 KM i više”, kazao je Besim Duraković, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona.

Predsjednica Udruženja građana Klub potrošača TK-a Gordana Bulić potvrdila je pritužbe velikog broja građana na povećanje cijena vod

Prijave inspekcijama

“Pojavili su se nakupci koji idu po selima i prodaju vodu po mnogo većoj cijeni. Naprimjer, kanister od pet litara vode, koji inače ne košta više od marke, oni prodaju po 3,40 KM i sebi obezbjeđuju veliku zaradu. Pozivam građane iz bilo kojeg dijela BiH da se jave kantonalnim ili općinskim inspekcijama i prijave sve zloupotrebe, kao i da zapišu tablice distributera i nelegalnih prodavača”, kazala je Bulić.

Putem društvenih mreža danas su se oglašavali građani sa istim primjedbama. Kontaktiran je i federalni ministar trgovine Milorada Bahilja, koji je kazao kako nije upućen u ove malverzacije, te ne može dati informacije prije ponedjeljka.

Agencija za sigurnost hrane BiH danas je uputila preporuke potrošačima u područjima zahvaćenim poplavama, kako bi se zaštitili od infektivnih oboljenja zbog loših higijensko-sanitarnih uslova koji nastaju zbog otežanog vodosnabdijevanja i neadekvatne dispozicije otpadnih materija, kao i moguće kontaminacije hrane i vode za piće.

Potrošačima savjetujemo da konzumiraju isključivo vodu za koju postoje informacije da je sigurna za piće, a zamućenu ili onu koja je promijenila boju, kao i vodu lokalnih i individualnih izvorišta iz područja zahvaćenih poplavama ne treba piti, niti koristiti za pripremu hrane i ličnu higijenu. Vodu za koju se sumnja da je mikrobiološki kontaminirana treba prokuhati (najmanje minut) ili je dezinficirati hlornim preparatima. Namirnice koje su na bilo koji način došle u kontakt s naplavnim ili otpadnim vodama u kući ili dvorištu obavezno baciti”, stoji u saopštenju koje je potpisao direktor AgencijeSejad Mačkić.

 Radiosarajevo.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.