RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Eurosong se sljedeće godine ipak neće održati u Ukrajini, poznato ko će biti domaćin

Nakon što je Ukrajina odnijela pobjedu na ovogodišnjem Eurosongu, mnoge je zanimalo kako će se i pod kojim uslovima održati takmičenje sljedeće godine, a sada su poznati i konačni detalji.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) u svom zvaničnom saopštenju objasnila je kako se takmičenje sljedeće godine, unatoč pobjedi Ukrajine, neće održati u toj zemlji.

“Već je dobro poznata tradicija da pobjednik Eurosonga bude domaćin takmičenja sljedeće godine, osiguravajući određene kriterije i uvjete, uključujući sigurnost za sve natjecatelje. S obzirom na rat koji je u toku od ruske invazije na ovogodišnjeg pobjednika Eurosonga, EBU je uzeo vremena da provede potpunu procjenu i studiju uključujući pitanja sigurnosti. Nakon objektivne analize s dubokim smo žaljenjem zaključili da, s obzirom na trenutne okolnosti, sigurnosna i operativna jamstva ne mogu biti zadovoljena”, stoji u njihovoj zvaničnoj objavi.

Kako su istakli, takmičenje za najbolju pjesmu Evrope je jedna od najsloženijih TV produkcija na svijetu koja obuhvata na hiljade ljudi koji rade na događaju i prisustvuju istom, a za njega je potrebno 12 mjeseci pripreme.

Umjesto u Ukrajini, takmičenje za čiju će organizaciju biti zadužen BBC održati će se u Ujedinjenom Kraljevstvu, a potruditi će se da pobjednička zemlja bude zastupljena u što većoj mjeri te da bude fokus na tome da je ona odnijela pobjedu.

“Naša je puna namera da se pobjeda Ukrajine odrazi u takmičenju sljedeće godine. To će biti prioritet u našim razgovorima sa eventualnim domaćinima”, dodali su.

EBU se zahvalio ukrajinskom javnom emiteru UA:PBC na njihovoj svesrdnoj saradnji i posvećenosti u istraživanju svih scenarija u sedmicama od 14. maja kada je Kalush Orchestra odnio pobjedu.

Također istakli su kako “dijele njihovu tugu i razočarenje” što takmičenje neće biti održano tamo.

Inače, ovo je bila treća po redu pobjeda Ukrajine na Eurosongu, a nakon nje oglasio se i Nikola Černoticki, predsjednik upravnog odbora radiodifuzne kompanije Ukrajine, koji je izjavio da će dati sve od sebe da se takmičenje održi. Ipak, bio je svjestan da će to biti teška borba.

Pobjednička pjesma “Stefania” posvećena je majci Olega Psjuka, pjevača grupe Kalush Orchestra, a osvojila je cijelu Evropu i jednim dijelom postala i “ukrajinska himna”.

Izvor: Klix

Foto: Klix

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Prvo polufinale Eurosonga, Hrvatska, Slovenija i Sjeverna Makedonija ispale iz takmičenja

Radio Brčko

Šveđanka Loreen pobjednica ovogodišnjeg Eurosonga

Radio Brčko

Hrvatsku na Eurosongu prestavlja Albina s pjesmom “Tick-Tock”

Radio Brčko