RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

“Gaslighting” izabrana za riječ 2022. godine

Američka izdavačka kompanija Merriam-Webster izabrala je “gaslighting” za riječ 2022. godine.

Gaslighting se može definitisati kao izluđivanje, odnosno psihičko manipulisanje drugom osobom. Cilj zlostavljača je da osoba počne sumnjati u vlastitu vrijednost i stavove.

Broj pretraživanja ove riječi na stranici Merriam Webster povećan je za 1740 posto u odnosu na 2021. godinu.

“Mnogo smo iznenađeni koliko je ova riječ postala popularna u engleskom jeziku, a naročito u protekle četiri godine”, rekao je Peter Sokolowski, glavni urednik Merriam-Webstera za Associated Press.

Gaslighting, tj. izluđivanje je taktika koju često koriste zlostavljači u ljubavnim vezama. Također je koriste i političari, s obzirom na to da je idealan način da se obmane javnost.

Riječ gaslighting je prvi put upotrijebljena 1938. godine u predstavi “Gas Light”, koju je napisao Patrick Hamilton. Film “Gaslight” iz 1944. nastao je po ovoj predstavi.

Postoji i pojam “medical gaslighting”, tj. “medicinski gaslighting”, koji opisuje situaciju kada medicinski radnik ignoriše simptome bolesti pacijenta i govori mu da je to “sve u njegovoj glavi”.

(klix.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.